Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rumunija prodala akcije Transgasa

    Rumunija je prodala 15 odsto akcija u kompaniji za prevoz gasa Transgas (Transgaz) za 72 miliona evra, izjavio je rumunski ministar energetike Konstantin Nita.

    Rumunija je, u zamenu za dobijanje kredita od Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije od 25 milijardi evra, obećala da će privatizovati Transgas. Transakcija je završena uspešno, što je dobar početak za proces privatizacije, rekao je Nita na konferenciji za štampu. Oko 70 odsto udela u ovoj kompaniji su kupili strani investitori, uz prosečnu cenu po akciji od 52,7 dolara.

    Rumunija planira da u maju proda udeo u atomskoj centrali Nuklearelektrika u Černavodi, posle čega će uslediti prodala akcija u prozvodjaču gasa Romgasu, energetskom postrojenju Olteniji i elektroenergetskoj kompanija Hidroelektrika.

    MMF smatra da će prodaja velikih, gubitaških transportnih i energetskih kompanija podstaći rumunski privredni rast, za koji se očekuje da će ove godini porasti za 1,5 odsto, što je porast sa 0,7 odsto iz 2012. godine.

    Rumunija je 2009. godine dogovorila sa EU i MMF-om zajam od 20 milijardi evra, u zamenu za sprovodjenje oštrih mera štednje. Rumunija je u 2011. godini potpisala novu kreditnu liniju od pet milijardi evra, koja može biti iskorištena samo u vanrednim okolnostima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE