Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dragi: Banke sprečile finansijsku paniku

    Šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio je da su banke sprečile finansijsku "paniku" u evrozoni, ali da je i dalje na političarima da reše tamošnje ključne probleme poput snaženja bankarskog sistema i jačanja privrednog rasta na duži rok.

    Kako je Dragi izjavio u Amsterdamu, Evropska centralna banka je uz pomoć hitnih mera predupredila namere investitora da prodaju svoju robu po ekstremno niskim cenama.

    Medju hitnim merama su jeftini, trogodišnji zajmovi bankama u iznosu od hiljadu milijardi dolara radi stabilizacije njihovih finansija i omogućavanje zaduženim zemaljama da prodaju obveznice po nižim cenama.

    Uprkos tome, ekonomije 17 zemalja Evropske unije koje koriste evro zaglibljene su u recesije i suočene su sa rekordnom stopom nezaposlenosti.

    Dragi nije isključio dalje stimulacije uključujući smanjenje kamatne stope ili nove mere za kreditiranje malih i srednjih preduzeća.

    Medjutim, kako je rekao, takvim merama se samo kupuje vreme, to jest vlade zemalja evrozone moraju sprovesti strukturne reforme kako bi njihove ekonomije bile konkurentnije na tržištu i otvorenije ka biznisu.

    Medju tim reformama spomenuo je mere za lakše otpuštanje i zapošljavanje ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE