Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetski dan Parkinsonove bolesti

    Svetski dan Parkinsonove bolesti obeležava se sutra – 11. aprila, kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se suočavaju oboleli, njihove porodice, ali i rušenja predrasuda šire zajednice.

    Procenjuje se da u Srbiji od ove bolesti boluje oko 25.000 ljudi, dok u Evropi ovaj zdravstveni problem ima dva miliona ljudi.

    Parkinsonova bolest je oboljenje nervnog sistema koje podrazumeva postepeni gubitak funkcija određenih nervnih ćelija mozga, što vodi ka poremećaju pokretljivosti i motornih aktivnosti, ali uz dalji razvoj i drugih poremećaja na mentalnom i psihičkom planu, saopšteno je iz Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

    Osnovni simptomi ove bolesti su, kako se navodi, usporenje i osiromašenje pokreta, drhtanje, ukočenost mišića ruku, nogu i vrata, a poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja nivoa hemijske supstance dopamina u mozgu pacijenata sa Parkinsonovom bolešću.

    "U lečenju Parkinsonove bolesti, najvažnije je na vreme prepoznati simptome i postaviti dijagnozu, s obzirom da postoji dobra simptomatska terapija koja omogućava poboljšanje na motornom planu u dugoročnijem periodu, kao i lekovi u poslednjih nekoliko godina koji mogu da utiču na uobičajeno napredovanje u samom toku bolesti" izjavila je prof. dr Elka Stefanova iz Klinike za neurologiju.

    Ona je navela da ne postoji lek koji dovodi do izlečenja, ali da se bolest uz redovno uzimanje terapije može uspešno kontrolisati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE