Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gde se izvoze proizvodi iz Srbije?

    Svaki drugi dan u Srbiji se povede velika priča o tome kako, zašto, odakle i šta sve uvozimo, a bilo bi lepo videti gde to mi prodajemo. A i tu ima dosta zanimljivih „paket arnžmana”.

    Prošle godine u svet smo izvezli poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 2,7 milijarde dolara, a uobičajeno, najbolji mušterija bila nam je Evropska unija. Izvozili smo i u CEFTA-u, na komšijska tržišta, međutim, plasman naše robe na druge kontinente nije značajan.

    Ipak, cigarete iz Niša, pod kapom Filipa Morisa, probile su se do Japana, novosadska Neoplanta izvozila je paštete i druge mesne prerađevine u Angolu…

    Predstavnik Hineken-a u Srbiji Vesko Perović kazao je pre nekoliko dana na skupu posvećenom poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da ta holandska kompanija ima pozitivna iskustva u našoj zemlji, te da pivo „amstel” proizvedeno u Srbiji izvozi i na Tajvan.

    Po rečima, eksperta Privredne komore Srbije Vojislava Stankovića, ipak su naši izvozni aduti kukuruz, šećer, jagodičasto voće, pivo, brašno…, sve je drugo sporadično. Konačni podaci za lanjsku godinu pokazali su da je ostvaren izvoz od 2,74 milijarde dolara, a uvoz od 1,47 milijarde.

    Evropska unija najbolja nam je mušterija: vrednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u te zemlje prošle godine bila je 1,39 milijardu dolara. U zemlje CEFTA-e izvezli smo te robe za 1,36 milijardu, a u sve ostale tek za 34 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE