Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aparati u KBC Zvezdara bez atesta zbog starosti

    Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" ima 16 hirurških sala, a svakoj je potreban po jedan aparat za anesteziju. Ova zdravstvena ustanova, međutim, ima samo šest uređaja koji zadovoljavaju sve kriterijume i imaju atest, dok je šest aparata staro skoro tri decenije i nisu za upotrebu! Profesor Aleksandar Milošević, direktor KBC, kaže da su čak dva uređaja iznajmili iz Robnih rezervi, a njihovo korišćenje mesečno plaćaju po 2.000 evra!

    – Imamo 16 sala na očnom, urologiji, ORL i ginekologiji, tako da nam je hitno potrebno još osam uređaja – objašnjava profesor Milošević. – Pošto očekujemo otvaranje Hitnog prijema koji je nedavno renoviran i tamo će nam trebati još dva aparata. Oni ne moraju biti novi, već samo da nisu toliko stari da ne mogu da dobiju atest. Ovih šest koje imamo su "oldtajmeri" i proizvođači više neće i ne mogu da ih popravljaju, jer jednostavno za njih više ne postoje ni delovi.

    Direktor napominje da je bolnica stavljena u nezavidan položaj i pred dilemu da li da lekari rade na aparatima starim tri decenije, bez atesta i rizikuju da ugroze nečiji život ili da drastično smanje obim posla.

    – Poslednjih 30 godina nije ulagano u Gradsku bolnicu i sada smo došli u situaciju da se to na svakom koraku vidi – smatra profesor Milošević.

    – Zgrade su nam stare osam decenija, a 90 odsto krovova prokišnjava. Najgori način da se nešto popravi je renovirati nešto što je neupotrebljivo. Strahujemo da se svakog dana i kod nas nekom odeljenju može dogoditi slična sudbina kao sa Gradskim zavodom za plućne bolesti, koji je zbog pucanja zidova zatvoren. Jedina svetla tačka su nam lekari, medicinski tehničari i ostali zaposleni koji predano i požrtvovano rade svoj posao, koji je izuzetno težak i uglavnom se zasniva na njihovom entuzijazmu.

    – Vrsta aparata za anesteziju zavisi od vrste hirurških zahvata za koje se koristi, ali je prosečna cena jednog između 2,5 i 3 miliona dinara – kaže profesor Milošević. – Za šest uređaja ovoj bolnici je potrebno nešto više od 130.000 evra.

    – Naša bolnica je paviljonskog tipa i veoma su veliki troškovi održavanja – priča direktor. – Da bismo premestili pacijente sa jednog odeljenja na drugo i odveli na pregled, moramo da imamo i da održavamo i 12 vozila hitne pomoći. Osim toga, imamo 10 ulaza, za koje plaćamo obezbeđenje. Teško je održavati i toplotu prostorija, jer su zgrade stare.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE