Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji opstaju samo kafići

    Od početka godine preduzetnici češće stavljaju katanac na svoje radnje, nego što osnivaju nove. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je u prva dva meseca ove godine osnovano 5.200 novih radnji, ali je, istovremeno, ugašeno čak 6.921.

    U poređenju sa istim periodom prošle godine, sada je gotovo hiljadu preduzetnika više odustalo od bavljenja sopstvenim biznisom. Podaci APR pokazuju da su se najčešće zatvarale nespecijalizovane trgovinske radnje, koje prodaju pretežno hranu, piće i duvan. Slede restorani, pa taksisti…

    Sudeći prema delatnostima za koje su registrovane radnje otvorene od početka godine, građani Srbije procenjuju da je ovde najisplativije baviti se pripremanjem i posluživanjem pića, kao i ugostiteljstvom. Odmah potom je trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom, ali na tezgama i pijacama, a tek potom u prodavnicama.

    Za razliku od preduzetnika, vlasnici preduzeća manje su odustajali od započetog posla: u januaru i februaru je osnovano 1.509 firmi, a ugašeno svega 440. Međutim, ovde je nezahvalno porediti podatke o brisanim preduzećima u istom periodu lane, kada ih je nestalo gotovo trostruko više. Tada je još, naime, važilo pravilo da firme u neprekidnoj blokadi godinu dana podležu automatskom stečaju, što je u međuvremenu ukinuto.

    Prema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u Srbiji je za osnivanje preduzeća potrebno ispuniti ukupno šest procedura, što sve ukupno traje 12 dana. Od februara prošle godine preduzeće može da se osnuje sa svega 100 dinara osnivačkog kapitala, koji čak ne mora ni da bude uplaćen pre registracije u APR.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE