Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skype i Angry Birds kao podsticaj preduzetništva u IT sektoru

    EU je pokrenula platformu Startup Europe koja će promovisati uspešne evropske preduzetnike čije firme posluju na internetu. Osnivači Skype-a, Spotify-a i Angry Birds-a savetovaće Evropsku komisiju  koja je pozvala javnost da veliča domaće preduzetnike. Evropska komisija želi da mladi Evropljani budu inspirisani uspešnim domaćim preduzetnicima, da započnu posao i ostanu u Evropi. Platforma Startup Europe je odgovor na zabirnjavajuće trendove: sve je manje diplomiranih studenata u EU u sektoru informacionih tehnologija.

    Uz pomoć osnivača kompanija vodećih svetskih tehnoloških  kompanija komisija je pokrenula platformu za uspešne preduzetnike na kojoj će biti njihove priče o tome šta ih je inspirisalo i frustriralo u poslu. Cilj je da se „probude" mladi Evropljani i lideri da razmisle o svojoj potencijalno preduzetničkoj karijeri.

    "Evropljani moraju da budu kreativni i neustrašivi. Tako je nastalo na desetine najzanimljivijih kompanija na internetu u EU, i želim da to svet zna“, rekla je evropska komesarka za digitalnu agendu Neli Kros.

    Prvi deo sajta Startup Europe je Klub lidera u osnivanju novih preduzeća (The Startup Europe Leaders Club). To je samo prvi korak šestodelnog plana Komisije da ubrza stvaranje i poveže lokalni preduzetnički ekosistem u Evropi kako bi se pomoglo mladim tehnološkim kompanijama i poboljšao rast u Evropi.

    Članovi kluba lidera su živi dokaz da od preduzetništva na internetu može da se napravi bogata karijera, saopštila je Komisija.

    Na primer, servis za digitalnu muziku Spotify posluje u 23 zemlje. Skype drži jednu trećinu svih međuanrodnih poziva. Angry Birds je veći od Twittera, sa više od 250 miliona mesečno aktivnih korisnika.

    Međutim, broj diplomiranih studenata u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u EU opada, a sve je više nezaposlenih. Veruje se da bi preduzetnici pomogli da se ovi nepovoljni trendovi preokrenu.

    Preostali delovi platforme Startup Europe su Partnerstvo za startap poslove u Evropi koje pruža stručno mišljenje, mentorstvo i ostale usluge.

    Drugi deo je forum koji podiže svest o postojećim brzorastućim programima. Važan deo se odnosi na finansiranje i on povezuje postojeće platforme o masovnom finansiranju (puno ljudi uplaćuje male iznose novca).

    Cilj platoforme je i da poveže investitore u nove kompanije sa potencijalnim preduzetnicima. Platforma će takođe imati edukativni deo sa onlajn kursevima kao bi se smanjio nedostatak veb stručnjaka. Takođe, povezivaće se iskusniji  preduzetnici sa mlađim kako bi im pomogli svojim savetima.

    Preduzetništvo na internetu ima ogroman uticaj na ekonomiju i društvo. Većina novih poslova se stvara upravo u novootvorenim kompanija i 45% Evropljana bi želelo da sami sebi budu šef.

    Novoosnovane kompanije u SAD stvaraju tri miliona novih radnih mesta u prvoj godini poslovanja, a to je cilj koji bi i EU želela da postigne.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE