Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saobraćaj u EU čest uzrok astme

    Saobraćajno zagađenje, odnosno život uz prometne saobraćajnice, možda je odgovorno za 14 odsto slučajeva hronične astme među decom, ukazuje studija iz deset gradova EU.

    U ovom istraživanju upoređeni su lokalni podaci o učestalosti astme među decom, sa nivoom izloženosti saobraćajnom zagađenju u Barseloni, Beču, Bilbau, Briselu, Granadi, Ljubljani, Rimu, Sevilji, Stokholmu i Valensiji, izveštava AFP.

    U obzir je uzeta udaljenost boravišta obolele dece od vrlo prometnih puteva – onih kojima dnevno prođe 10 i više hiljada vozila.

    Utvrđeno je da se 33.200 slučajeva dečje astme u dotičnim gradovima ili 14 odsto, može pripisati životu u blizini prometnih saobraćajnica. Stručnjaci ističu da do ovih slučajeva astme ne bi došlo da ta deca nisu živela u prometnoj zoni, odnosno da nisu bila izložena tolikom aero zagađenju saobraćajnog porekla.

    Dejstvo ovog zagađenja kao uzročnika astme može se uporediti sa delovanjem pasivnog pušenja, koje Svetska zdravstvena organizacija smatra odgovornim za između četiri i 18 odsto slučajeva dečje astme, zaključak je ove studije.

    Procenjeno je da u deset razmatranih gradova trećina populacije živi u radijusu od 75 metara od prometnih puteva, a više od polovine u radijusu od 150 metara.

    U ovoj studiji je izmeren i uticaj saobraćajnog zagađenja na srčane bolesti među starijim stanovništvom. Utvrđeno je da se 28 odsto tih bolesti može pripisati životu u blizini prometnih puteva. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE