Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    DRI pokrenula postupak protiv Dušana Bajatovića

    Državna revizorska institucija (DRI) saopaštila je danas da je Prekršajnom sudu u Novom Sadu podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktora javnog preduzeća Srbijagas Dušana Bajatovića, zbog nepravilnosti utvrđenih u kontroli finansijskih izveštaja o poslovanja tog preduzeća u 2011. godini.

    U izveštaju DRI objavljenom na sajtu bez sprovedenih postupaka javnih nabavki zaključeni su ugovori vredni 22,5 milijardi dinara.

    Od toga su ugovoreni krediti u vrednosti 11,9 milijardi dinara, vrednost ugovora o izgradnji gasovoda je 10,1 milijarda dinara, a ostale usluge su plaćene 544 miliona dinara.

    DRI navodi da Srbijagas nije načinio jedinstven godišnji plan javnih nabavki, a za nabavke ukupne vrednosti 21 milijarde dinara nije u zakonom utvrđenom roku dostavio podatke Upravi za javne nabavke.

    Bez objavljivanja javnog poziva zaključeni su ugovori o javnim nabavkama vrednosti 2,9 milijardi dinara.

    Srbijagas, kako su utvrdili revizori, pokrenuo je postupke javnih nabavki vrednosti 21 miliona dinara, iako te nabavke nisu bile predviđene planom nabavki, odnosno planom razvojnih i investicionih aktivnosti preduzeća, a to je predviđeno Zakonom o javnim nabavkama.

    DRI je utvrdila da je Srbijagas u 2011. godini pokrenuo postupke javnih nabavki male vrednosti u ukupnom iznosu oko 24 miliona dinara, iako je procenjena vrednost tih nabavki na godišsnjem nivou veća od vrednosti za javne nabavke određene Zakonom o budžetu Srbije za 2011. godinu.

    Srbijagas je zaključio ugovore o javnim nabavkama ukupne vrednosti od 10,8 miliona dinara pre isteka roka od osam dana od dana dostavljanja odluke o izboru najpovoljnije ponude, čime je takođe prekršen Zakon o javnim nabavkama.

    DRI navodi da nije izrazila mišljenje o finansijskim izveštajima Srbijagasa za 2011. jer za to nije mogla da pribavi dovoljno odgovarajućih revizorskih dokaza.

    Najavljeno je da će nakon razmatranja izveštaja koji je dostavljen Skupštini Srbije i Srbijagasu, DRI preduzeti dalje mere iz svoje nadležnosti.

    Srbijagasu je dat rok od 90 dana da dostavi DRI izveštaj o otklanjanju nepravilnosti koje su utvrđene u reviziji finansijskih izveštaja tog preduzeća za 2011. godinu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE