Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji godišnje od raka dojke umre 1.600 žena

    Položaj žena u Srbiji još je na nezadovoljavajućem nivou, a pripadnice lepšeg pola posebno su u teškom položaju kada je u pitanju njihov zdravstveni status i nasilje nad ženama, rečeno je u Skupštini Srbije za okruglim stolom „Položaj žena u Srbiji”.

    Na skupu su predočeni i podaci da godišnje od raka dojke oboli 4.000 žena, od kojih 1.600 njih umre od te bolesti, da je u prošloj godini od fizičkog nasilja stradalo puno žena, a u ovoj već 16, kao i da žene nisu dovoljno zastupljene u politici, ekonomiji, sportu.

    Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da žene u Srbiji čine 51,3 odsto populacije, da se u proseku udaju sa 27 godina, žive dve godine duže od muškaraca, da dominiraju u većini oblasti, ali da ne možemo biti zadovoljni njihovim zdravstvenim statusom.

    Đukić Dejanović je napomenula da je u poboljšanju zdravstvenog položaja žena urađeno dosta toga, ali da je stopa smrtnosti zbog, na primer raka dojke, veoma velika, što znači da se kasno dijagnostifikuju bolesti, zbog čega će ove godine posebna pažnja biti posvećena skriningu.

    Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da Srbija nije specifičan slučaj kada je u pitanju participacija žena u političkom životu.

    „U 2012. godini najveći procenat učešća žena u političkom životu nije bio u nekoj nordijskoj zemlji, već u Ruandi. U prvih 10 zemalja nema nijedne najveće zemlje”, ukazala je ministarka Mihajlović.

    Ona je napomenula da u Srbiji još postoji podela na muške i ženske poslove, kao i da je nedopustivo da žene moraju duplo više da rade da bi im se priznalo da upola dobro rade kao muškarci.

    Ona je istakla da se nijednog trenutka nije plašila odgovornosti da se prihvati posla u energetici, koji važi za muški posao, a ženama je poručila da prihvate politički angažman, jer može da se napravi balans političkog, privatnog i profesionalnog života.

    Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Stana Božović istakla je da gotovo nema zemlje koja se ne bori protiv nasilja nad ženama, a da je u Srbiji svaka druga žena žrtva neke vrste nasilja.

    „Žena je u Srbiji u jako teškom položaju. U 2012. godini ih je jako puno stradalo, a u ovoj već 16”, rekla je Božović i dodala da Vlada Srbije, kroz resorno ministarstvo, posebnu pažnju posvećuje osnaživanju žena u ekonomskom, političkom I medicinskom smislu.

    Ministarka omladine i sporta Alisa Marić istakla je da je jedan od prioriteta njenog ministarstva ravnopravnost muškog i ženskog sporta, budući da je sport „muški bastion”.

    „Ako je jedna žena trenutno najpopularniji sportista u Srbiji – Milica Mandić, onda polazna tačka postoji”, istakla je Marić, koja je napomenula da žene u sportu nisu dovoljno zastupljene.

    U Skupštini Srbije je pre mesec dana formirano neformalno telo Ženska parlamentarna mreža, koja je i organizator okruglog stola, a koordinatorka te mreže Marija Obradović istakla je da je pitanje položaja žena uvek aktuelno i da za tu temu nema teritorijalnih, verskih, političkih granica.

    „Prvi put u istoriji republičkog parlamenta osnovali smo Žensku parlamentarnu mrežu, koju čine sve poslanice, a ima nas 82. Nas je okupila potreba da odbranimo nejake i skrajnute”, rekla je Obradović, dodajući da su ciljevi te mreže poboljšanje rodne ravnopravnosti, povećanje njihovog učešća u političkom životu, njihov ekonomski položaj.

    Kao prvi efekat rada te mreže , Obradović je napomenula to što će republički parlament naredne nedelje raspravljati o inicijativi za ukidanje zastarelosti krivičnog dela seksualnog zlostavljanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE