Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na citostatike se u Srbiji godišnje potroši 38 miliona evra

    Rak masovno kosi stanovnike Srbije. Prema poslednjim podacima Nacionalnog registra za rak, od ove opake bolesti 2011. godine umrlo je 21.007 osoba: 12.085 muškaraca i 8.922 žene. Posebno zabrinjava činjenica da stopa smrtnosti raste brže nego stopa obolevanja. Mortalitet se godišnje uvećava za dva i po, a učestalost obolevanja za dva odsto. Zbog toga nam preti opasnost da se nađemo u situaciji da se broj novootkrivenih slučajeva malignih oboljenja i broj umrlih na godišnjem nivou – izjednače!

    Na to, povodom Meseca borbe protiv raka, upozorava profesor dr Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka:

    – Očekivali smo da će se učestalosti oboljevanja, naročito zbog bombardovanja, povećavati, ali nismo očekivali ovoliki porast mortaliteta od malignih tumora. Povećanje smrtnosti za 2,5 odsto godišnje pokazuje da su poslednjih 10 godina u Srbiji zatajili svi pravci borbe protiv karcinoma, da su nam prevencija i organizacija onkološke službe – loše. Ako se nešto hitno ne preduzme, i dođemo u situaciju da godišnje registrujemo toliko smrtnih ishoda koliko otkrijemo novih slučajeva raka, biće to potpuni poraz.

    Doktor Snežana Živković Perišić iz Odeljenja za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut”, kaže da je od 2002. do 2011. godine stopa mortaliteta od raka u Srbiji porasla za 17 odsto! Od raka bronhija i pluća godišnje umre 4.600 obolelih, od malignih tumora dojke 1.600, a od grlića materice 500 žena. Rak debelog creva i rektuma pokosi još 2.600 obolelih, a karcinom prostate – 800.

    Poslednji podaci za 2011. godinu pokazuju da se godišnje otkrije 33.000 novih slučajeva raka, a profesor Čikarić, upozorava da bi broj obolelih ove godine mogao da dostigne 40.000, a umrlih 22.000-23.000.

    – Ovo što se dešava kod nas potpuno je suprotno od tendencija u razvijenom svetu – kaže profesor Čikarić. – U Americi, Švedskoj, Francuskoj, već deceniju i po se smanjuje mortalitet od raka, i to za 1,5 odsto godišnje. Učestalost obolevanja se ne povećava, ili raste za najviše 0,5 odsto godišnje, što je četiri puta sporije nego kod nas.

    Najdrastičniji porast i obolevanja i umiranja registruje se u slučajevima leukemije i limfoma. Da će do biti prve vidljive posledice delovanja osiromašenog uranijuma onkolozi su upozorili još tokom bombardovanja 1999. godine. Niko, međutim, ni u najstrašnijim scenarijima nije projektovao da će taj porast dostići čak 80 odsto.

    Čikarić upozorava da je greška što je radioterapija u Srbiji gurnuta na periferiju onkologije, pa se kod nas jonizujućim zračenjem leči 27, a u Francuskoj 66,6 odsto novootkrivenih pacijenata.

    – Za citostatike je 2011. godine potrošeno 38 miliona evra. Za taj novac smo mogli da kupimo 20 generatora jonizujućeg zračenja i obezbedimo radioterapiju za narednih 10-15 godina. Za solidne tumore, koji čine 95 odsto svih karcinoma, hirurgija i radioterapija su primarni načini lečenja. Srbija trenutno ima 12, a trebalo bi da ima 28 aparata za jonizujuće zračenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE