Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Orange i Vodafone zajednički ulažu u špansku optičku mrežu

     

    Francuski Orange i britanski Vodafone uložiće do jedne milijarde evra u zajedničku optičku mrežu u Španiji koja će dovesti ultrabrzi internet u šest miliona domova, objavila su u sredu dva  telekomunikacijska operatera, dosadašnja konkurenta.

    Dve kompanije nastoje razviti optičku mrežu kako bi konkurisale domaćoj Telefonici čiju mrežu koju koristi 2,2 miliona domaćinstava. Trebaće im pritom saglasnost dosadašnjeg španskih monopolista za pristup priključcima za pojedinačna domaćinstva, čija bi gradnja bila vrlo skupa.

    Orange, ogranak France Telecoma, objavio je da će zajedno s Vodafonom uložiti žalbu regulatoru ako Telefonica ne bude želela sarađivati. Telefonica je poručila da je uvek bila spremna na dogovor s drugim operaterima u Španiji i na drugim tržištima.

    Odluka o zajedničkom ulaganju donesena je nakon što je Orange u junu najavio gradnju optičke mreže. U međuvremenu je formirao pilot-projekt, iako kupcima još ne nudi ultrabrzi širokopojasni pristup Internetu.

    "Konkurencija na španskom tržištu usluga vezanih za optičku mrežu još je uvek jako manjkava i na kraju bi na njemu mogao zavladati monopol ako se takvo stanje ne koriguje", rekao je izvršni direktor španskog ogranka Orangea Žan Mark Vinjol novinarima u Madridu.

    Vodafone se proteklih meseci našao pod pritiskom da kupi fiksnu mrežu u Evropi kako bi uspešnije konkurisao grupama poput Telefonice, u čijoj se ponudi za korisnike nalaze paketi usluga mobilne i fiksne telefonije, pristupa širokopojasnoj mreži i televizijskih programa.

    Orange i Vodafone planiraju razvijati dve komplementarne optičke mreže koje će obuhvatiti do tri miliona zgrada u više od 50 španskih gradova. Spremne su prihvatiti i trećeg partnera u tom projektu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE