Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Broj obolelih od tuberkuloze smanjen za pola

    Stopa oboljevanja od tuberkuloze u Srbiji upola je manja nego ranijih godina. Broj obolelih smanjen na 18 na 100.000 stanovnika.

    Dr Nataša Lazarević menadžer projekta "Kontrola tuberkuloze u Srbiji" Ministarstva zdravlja istakla je da je 2003. godine bilo 37 obolelih pacijenata na 100.000 stanovnika, a da su posednja istraživanja pokazala da je broj obolelih smanjen na 18 obolelih na 100.000 stanovnika.

    "U apsolutnim brojevima mi smo 2003. godine imali 2.870 obolelih, dok je sada smanjen broj obolelih na ispod 1.500 slučajeva", rekla je Lazarević, pred početak godišnjeg sastanka u Crvenom krstu Srbije o sprovođenju projekta "Kontrola tuberkuloze u Srbiji".

    Ona je naglasila da tuberkuloza nije iskorenjena bolest u svetu i da je došlo do porasta broja obolelih, zbog pojave HIV infekcije, jer tuberkuloza nastaje na polju smanjenog imuniteta.

    "U Srbiji imamo nisku stopu oboljevanja, a po globalnim kriterijumima niskom stopom se smatra sve ispod 25 obolelih na 100.000 stanovnika. Evropa je sebi postavila ambiciozniji cilj, a to je da broj obolelih bude ispod 20 na 100.000 stanovnika", rekla je dr Lazarević.

    Ona je naglasila da je niska stopa oboljevanja u Srbiji postignuta zahvaljujući projekta "Kontrola tuberkuloze u Srbiji", koji sprovode Ministarstvo zdravlja i Crveni krst Srbije uz finansijsku pomoć Global fonda.

    "Ideja je da zadržimo ovako nisku stopu oboljevanja i fokusirani smo na rizičnu populaciju gde se javljaju epidemije, a to su kazneno popravni domovi, metadonski centri, radi se sa intravenskim korisnicima droga, seksualnim radnicima, korisnicima narodnih kuhinja, romskoj populaciji", istakla je ona.

    Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović rekla je Tanjugu da ova organizacija fokusirana na prevenciju tuberkuloze među korisnicima narodnih kuhinja, stanovnicima romskih naselja, intravenskim korisnicima droge.

    "Veliki uspeh postignut je prošle godine, što smo uspeli da polovinu intravenskih korisnika droge i osam posto seksualnih radnica, koji dolaze u "drop in" centre, motivišemo da odu na preglede. Pretprošle godine nije pregledan ni jedan", rekla je Milenović.

    Tuberkuloza nema specifičnih simptoma, može se javiti malaksalost, umor, večernje preznojavanje, kašljucanje, a prema savetima dr Lazarević, ako se javi kašalj koji traje uže od tri nedelje i krvav ispljuvak treba potražiti pomoć lekara. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE