Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Reci mi koje si dete po redu i reći ću ti kakav si u poslu

    Da li ste znali da je čak 43% predsednika svetskih kompanija rođeno kao prvo dete u porodici? Zatim, 33% je drugo ili treće dete, a samo 23% predsednika je najmlađe dete u porodici. Da li to znači da su prvorođena deca ambicioznija? U prilog ovome govori i podatak da su 21 od 23 američkih astronauta prvorođena deca…

    Istraživanja su izvela interesantnu statistiku koja se tiče redosleda rođenja dece u porodici i njihovog odnosa prema problemima, poslu, obavezama, drugim ljudima, životu uopšte.

    Jedinci se retko bave poslovima koja su vezana za eksterijer (ski instruktori, recimo). Ovo psiholozi povezuju sa činjenicom da su roditelji sa jednim detetom izuzetno zaštitinički nastrojeni za razliku od parova sa više dece. Više brinu za detetovu sigurnost i u strahu su od povreda.

    Mlađe dete će se pre baviti sportovima koji podrazumevaju neku vrstu fizičkog rizika (automobilizam, moto-trke, fudbal, skokovi padobranom…). Razlog je opet zaštitinički stav roditelja prema prvom detetu, dok su sa drugim i trećim mnogo opušteniji.

    Starija deca su osetljivija, sentimentalnija. Opet previše roditeljske zaštite.

    Bolji uspeh u školi pokazuju mlađa deca. Lakše im je jer imaju pomoć od starijeg brata ili sestre, a i bili su sami svedoci izazova i faza kroz koje su stariji prolazili.

    Starija deca su veći perfekcionisti.

    Jedini zaključak je da nije da nije važno kojim ste redosledom rođeni u porodici, ili ste pak jedino dete. A, kako stoje stvari, struktura ličnosti veoma zavisi od odnosa roditelja prema deci – prvo dete ili jedino je uvek zaštićeno (često i više nego što treba), dok se ostala mlađa deca vaspitavaju u mnogo opuštenijoj atmosferi. Zato su starija deca spremna da kroz život idu „uzanim stazama“, uporniji su i zato ih je više u svetu predsednika kompanija. Mlađi su uvek sigurniji u sebe, nezavisni su i nije neobično da vode sopstvene biznise ili često menjaju poslove. 

    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE