Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dozvoljen nivo aflatoksina vraćen na 0,5 mikrograma

    Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

    On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje. Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

    On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

    Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje.

    Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mleko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno. Kako je istakao, mleko koje bude neispravno biće uništeno, a ako je ispravno biće vraćeno u promet.
    Knežević je dodao da svake godine između pet i 15 procenta kukuruza ima povišen nivo aflatoksina, a da je prošla godina zbog suše bila izuzetak.

    Odluka Vlade Srbije da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine, nije dobra i ne približava nas evropskim standardima, ocenio je danas predsednik Udruženja agroekonomsita Srbije, Miladin Ševarlić.

    On je, u izjavi za Tanjug, kazao da će to smanjiti izvozni potencijal industrije mleka, jer može doći do eliminacije srpskog mleka sa tržišta regiona, ukoliko bude konkurencije mleka iz EU, koje će stići sa standardima koje Srbija napušta.

    "Bilo bi mnogo bolje da su pooštreni standardi kvaliteta stočne hrane, jer se sada postavlja pitanje kredibiliteta Pravilnika o mleku u mlečnim proizvodima koji je bio na snazi dve godine", rekao je Ševarlić, ocenivši da je greška što prvo nije pooštren Pravilnik o proizvodnji stočne hrane, jer zbog toga ta dva akta nisu bila usklađena.

    Ševarlić smatra da je odluka vlade doneta pod uticajem afere, i da je u pitanju politički problem na relaciji republička i pokrajinska vlada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE