Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak dojke sve češće napada mlađe žene

    Učestalost odmaklog raka dojke kod žena starosti od 25 do 39 godina progresivno je rasla u SAD poslednjih trideset godina, pokazuje studija objavljena u Dnevniku američke lekarske asocijacije (JAMA).

    Studija, zasnovana na analizi saveznih statističkih podataka, navodi da je broj slučajeva metastaze kancera dojke dostigao 2,9 za svakih 100.000 mladih žena 2009. godine u odnosu na 1,53 1976, što je povećanje od 2,07 odsto godišnje tokom ovog perioda od 34 godine.

    "Taj trend ne pokazuje znake usporavanja, što bi moglo da označava klinički i epidemiološki značajan podatak", naveli su autori studije koju je vodila doktorka Rebeka Džonson iz dečje bolnice Univerziteta Vašington u Sijetlu.

    Prema toj analizi, povećaće se broj slučajeva mladih žena u SAD koje obole od odmaklog raka dojke u toj starosnoj grupi za koju se godišnji kontrolni pregledi ne preproučuju.

    Porast broja ovih slučajeva primećen je upravo kod grupe starosti između 25 i 34 godine, broj slučajeva odmaklog kancera dojke progresivno raste kod žena iznad 34 godine, dok kod žena preko 55 godina nije konstatovan nikakav porast.

    U studiji nije naveden uzrok za ovu pojavu.

    "Koji god da je razlog – a verovatno postoji više od jednog – ta tendencija porasta slučajeva metastaze raka dojke kod mladih žena treba da se poklopi sa drugim statistikama, a idealno bi bilo da se potvrdi i podacima iz drugih zemalja", naveli su autori studije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE