Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stevija kao prirodna zamena za šećer dobra za kosti i doprinosi opštem zdravlju

    Ogromne količine šećera koje Amerikanci svake godine konzumiraju doprinele su porastu slučajeva osteoporoze. Međutim, novije studije su pokazale da postoji alternativni zaslađivač koji i zadovoljava želju za slatkim i štiti zdravlje. Evo kako je stevija – zdraviji alternativni zaslađivač – korisna za kosti i doprinosi opštem zdravlju, istovremeno zadovoljavajući potrebu za slatkim. Stevija ne sadrži kalorije, ugljene hidrate i  prirodne šećere, a ipak daje sladak ukus sličan šećeru. 

    Šta je stevija?
    Stevija je biljka zelenih listova (stevia rebaudiana), poznata kao ,,sladak list Paragvaja’’. Stevija na različite načine doprinosi opštem zdravlju, što narodi Paragvaja, Bolivije i Brazila znaju već vekovima. Oni najčešće koriste ovu biljku kao prirodan lek protiv gorušice. Danas je, međutim, nauka otkrila kako sve stevija doprinosi zdravom organizmu.

    1. Stevija je korisna za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom
    Za razliku od šećera i drugih veštačkih zaslađivača, stevija ne povećava nivo šećera u krvi tako da ne izaziva insulinsku reakciju u organizmu. Baš suprotno, stevija u stvari povećava toleranciju na šećer, što je čini idelanim zaslađivačem za osobe sa predijabetesom ili dijabetesom.

    2. Stevija je dobra za srce jer stabilizuje krvni pritisak
    Stevija je dobra za srce jer pomaže da se smanji povišen krvni pritisak. U jednoj studiji, učesnici su uzimali ili 250mg ekstrakta stevije ili placebo tri puta dnevno u periodu od godinu dana. Kod grupe koja je uzimala ekstrakt stevije došlo je do znatnog smanjenja i sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska u roku od tri meseca.

    3. Stevija je korisna za gojazne osobe
    Grupa istraživača je ispitivala da li konzumiranje užine koja sadrži steviju u poređenju sa užinom koja se sastoji od drugih šećera pre jela ima ikakav uticaj na ukupan unos hrane i osećaj sitosti nakon toga. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su konzumirali steviju unosili manje hrane tokom ručka i večere nego grupa koja je uzimala kristal šećer. Osim toga, užina sa kristal šećerom sadržala je 203 kalorija više od užine sa stevijom. Istraživači su zaključili da upotreba stevije umesto kristal šećera predstavlja uspešnu strategiju za kontrolu unosa hrane i smanjenje ukupnog unosa kalorija, čime se podstiče smanjenje telesne težine i masti u organizmu.

    4. Stevija je dobra za kosti
    Za razliku od šećera, koji izaziva osteoporozu, stevija doprinosi zdravlju kostiju. Jedan japanski metod za lečenje osteoporoze stevijom koji je prijavljen kao patent pokazuje da ovaj zaslađivač može da pomogne pri boljoj apsorpciji kalcijuma u organizmu i doprinese većoj gustini kostiju. Japanski istraživači su ispitivali kako stevija pozitivno utiče na jačinu kostiju kada se koristi kao lekovita biljka u jednoj studiji na kokoškama. Studija je otkrila da je kod kokoški koje su jele hranu obogaćenu stevijom došlo do znatnog smanjenja lomljenja ljuske jaja. Farmeri su prvo kokoškama davali dodatni kalcijum ali to nije uticalo na ljuske njihovih jaja jer apsorpcija kalcijuma nije mogla da prati proizvodnju jaja. Međutim, farmeri su onda kokoškama dali steviju u prahu. Rezultati su pokazali da je apsorpcija kalcijuma znatno poboljšana, uz procenat lomljenja ljuski od samo 2 do 3 odsto, i to bez smanjenja proizvodnje jaja.

    5. Stevija doprinosi zdravlju zuba
    Studije govore da postoji značajna veza između periodontalne bolesti i mineralne gustine kostiju. Ako se izuzmu lomovi, periodontalna bolest i gubitak zuba obično su prvi znaci slabljenja kostiju. Jedna studija sprovedena na Njujorškom univerzitetu u Bafalu zaključila je da žene posle menopauze sa osteoporozom imaju 86 odsto više šansi da dobiju periodontalnu bolest od onih koje nemaju osteoporozu. A šta je uzročnik broj jedan kvarenja zuba i periodontalne bolesti? Šećer! Pošto stevija ne sadrži šećer, automatski predstavlja bolju alternativu za vaše zube. Osim toga, stevija sprečava razvoj stereptokokusa mutansa, bakterije koja je odgovorna za nastanak naslaga na zubima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE