Kostić: Ako kupimo Hellenic Sugar prodaćemo Šajkašku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kostić: Ako kupimo Hellenic Sugar prodaćemo Šajkašku

  Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu za kupovinu grčkog Hellenic Sugar-a, prodati šećeranu ‘Šajkaška’ u Žablju.

  Prema rešenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, prodaja “Šajkaške” je uslov da bi šećerana “Sunoko”, u vlašništvu novosadske MK grupe, dobila odobrenje za preuzimanje Hellenic sugar-a.

  “Za nas je prihvatljivo uslovno odobrenje srpske antimonopolske komisije za prezuimanje Hellenic Sugar-a. Nadamo se da ćemo pobediti na tenderu i u svemu ćemo postupiti u skladu s odlukom Komisije”, rekao je Kostić agenciji Beta.

  On je naveo da, pored MK grupe, još tri velike šećerane učestvuju na tenderu za prezimanje Hellenic Sugar-a, iz Bugarske, Poljske i Francuske.

  Komisija za zaštitu konkurencije je prošle nedelje donela rešenje kojim je “Sunoku” odobrenje za kupovinu Hellenic sugar-a, pored prodaje jedne šećerane, uslovila i “dostavljanjem sadržinski unapred definisanih šestomesečnih izveštaja”, s tim da ta obaveza traje do momenta ukidanja carinskih i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu šećera u Srbiju.

  Kompanija “Sunoko” je najveći proizvođač i izvoznik šećera u Srbiji, gde poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču.

  Grčka vlada je raspisala tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije Hellenic sugar, koja osim pet fabrika u Grčkoj, od kojih su tri aktivne, ima i dve šećerane u Srbiji – “Šajkašku” i “Crvenku”.

  Prema proceni Komisije za zaštitu konkurencije tržišni udeo “Sunoka” u odnosu na ukupni nominalni kapacitet prerade šećerne repe svih učesnika na tržištu proizvodnje šećera u Srbiji bio bi sveden na oko 65 odsto ukoliko bi, posle preuzimanja Helenic sugara, bila prodata šećerana “Šajkaška”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE