Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivreda Srpske pred bankrotom?

    Svi se zaklinju u poljoprivredu, tvrdeći da je ona najrealniji proizvodni sektor i da Republika Srpska ima najveće šanse u poljoprivrednoj proizvodnji. Podatak da se iskorišćenost poljoprivredne proizvodnje kreće ispod 50 odsto govori da nema ozbiljnog pristupa proizvodnji u poljoprivredi. Sa druge strane, farmeri i direktni proizvođači susreću se sa bezizlaznom situacijom, iza koje stoji samo bankrot.

    – Protiv nas je i priroda. Hranu za farmu obezbeđujem vlastitom proizvodnjom, a prošla sušna godina kumovala je mnogo manjoj količini, ali i lošijem kvalitetu silaže. Zbog toga je poslednjih godina proizvodnja mleka smanjena za 20 odsto. Sledeći problem su pare. Mi smo u gubicima zbog velikog duga države nama. U ovom trenutku država duguje devet premija za mleko, duguje selekcije, podsticaje, premije. I ono što je najneverovatnije: ta naša potraživanja su dali bankama, da na ta sredstva plaćamo kamatu od 10 odsto na godišnjem nivou! To nije nigde zabeleženo – ogorčen je Risto Kuzmanović, na čijoj farmi se nalazi 150 muznih krava, junica, teladi i bikova.

    Po Kuzmanoviću, u ovom trenutku jedino rešenje je da država odmah isplati dug za premije, kako bi se moglo ići u prolećnu setvu, koja je pred vratima.

    – Evo, neka dođe koji god hoće stručnjak na moju farmu i neka napravi kalukulaciju u kojoj ja mogu da opstanem. Stoka na farmi mesečno pojede „samo“ 15.000 maraka u koncentrovanom obroku, plus silaža i ostala hrana. Gde su mi ostale obaveze, plate za sedam radnika. Svi farmeri iz našeg okruženja su sa malim količinama hrane, svi su u debelom minusu. Pitanje opstanka trajaće još koji mesec, jer svakodnevno poslovanje sa minusom vodi u bankrot – upozorava Kuzmanović.

    Na farmi „MD Company“ Riste Kuzmanovića prošle godine je proizvedeno 320.000 litara mleka, koje je prodato „Mlekoproduktu“ u Kozarskoj Dubici.

    – Situacija je poražavajuća i zato se bojim da uzmem digitron u ruke. Mnogi koji su zaduženi za poljoprivredu ponašaju se po onoj narodnoj selo gori, a baba se češlja. Šta će se desiti ako poljoprivreda bankrotira? Ljudi neće imati šta da jedu! – zavapio je Kuzmanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE