Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veštački napravljen virus ubija ćelije raka

    Virus nastao genetskim inženjeringom testiran na 30 pacijenata koji su bili u zadnjoj fazi raka jetre značajno je produžio njihov život, ubio tumore i sprečio razvoj novih, saopštili su britanski naučnici.

    Šesnaest pacijenata kojima je data velika doza virusa živeli su u proseku duže za 14,1 mesec, u odnosu 6,7 meseci koliko je 14 pacijenata kojima je data manja doza.

    – Po prvi put u istoriji medicine pokazali smo da genetski proizveden virus može da doprinese preživljavanju obolelih od raka – rekao je koautor studije Dejvid Kirn.

    Četvoronedeljno testiranje sa vakcinom Pexa-Vec ili JX-594, koje je objavljeno u časopisu „Priroda medicine“ (Nature Medicine), daje nadu za lečenje obolelih kod kojih je tumor uznapredovao.

    Uprkos napretku u lečenju obolenja raka u proteklih 30 godina hemoterapijom i različitim biološkim sredstvima većina čvrstih tumora je neizlečiva čim dođe do metastaza, odnosno kada se tumor proširi na druge organe, navode autori studije.

    Oni dodaju da je postojala potreba za aktivnijim imunoterapijama.

    – Pexa-Vec je osmišljen da se multiplicira unutar samih ćelija i da uništi ćelije raka, u isto vreme omogućavajući da sistem imuniteta pacijenta napadne ćelije raka – kaže Kirn.

    On je dodao da se nakon tretmana tumor smanjio i smanjen je dotok krvi u tumore, a ojačan je sistem imuniteta koji se borio protiv tumora.

    Pexa-Vec je razvijen od virusa vakcinija koji se kao vakcina koristi decenijama u lečenju malih boginja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE