Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uskoro probne bušotine za naftu na području Srpske

    Projekat istraživanja nafte i gasa u Republici Srpskoj ovog meseca će ući u jednu od najbitnijih faza. Prema najavama iz „Jadran naftagasa“, u toku februara biće locirane prve dve bušotine, a u drugom kvartalu 2013. godine možemo očekivati i prva istražna bušenja – potvrdio je „Novostima“ Željko Kovačević, ministar industrije energetike i rudarstva RS.

    – Rezultati dosadašnjih ispitivanja su krajnje ohrabrujući. Na osnovu njih definisane su dve potencijalne zone sa aspekta pronalaska komercijalnih ležišta nafte i gasa, u regionu Posavine i Semberije – pojašnjava ministar Kovačević.

    On kaže i da je u toku prošle godine u ovaj proces uloženo oko 11,6 miliona maraka, dok u ovoj godini RS očekuje investiranje dodatnih oko 26 miliona.

    – Možemo reći da projekat ide planiranom dinamikom, o čemu su predstavnici institucija i lokalnih zajednica informisani na prezentaciji održanoj u Vladi Republike Srpske krajem septembra 2012. godine – pojašnjava ministar.

    Prema rečima Kovačevića, za Republiku Srpsku je veoma značajno prisustvo ruskih investitora kako u elektroenergetskom sektoru, tako i u sektoru nafte i gasa.

    – Podsetićemo na uspešnu privatizaciju preduzeća iz oblasti naftne industrije od strane „Neftegazinkora“, te projekat istraživanja nafte i gasa u kojima učestvuje i „Gasprom“, putem Naftne industrije Srbije. Tu je svakako i TE „Ugljevik 3“ koju će graditi ruska kompanija „Comsar energy“. Celokupan razvoj gasnog sektora, takođe, vezan je za priključak na magistralni gasovod „Južni tok“ – navodi ministar i dodaje da pored ruskih investitora u Republiku Srpsku su podjednako dobro došli i američki, evropski i svi ostali investitori.

    Od realizacije projekta vezanog za naftu u Vladi RS očekuju mnogo.

    – Pre svega, obezbediće se energetska sigurnost i stabilnost. Promeniće se geostrateški položaj Republike Srpske u pozitivnom smislu. Povećaće se punjenja budžeta Republike Srpske i fondova. Istraživanja i eksploatacija nafte i gasa uticaće na povećanje broja zaposlenih i potražnju za kadrovima iz oblasti rudarstva i naftne geologije, ali i drugih pratećih struka. Realizacija projekta uticaće i na razvoj infrastrukture i razvojne planove lokalnih zajednica u kojima će se odvijati konkretne aktivnosti – poručio je ministar Kovačević.

    Prošle godine su u okviru istraživanja sprovedena regionalna geofizička ispitivanja na teritorijama opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banjaluka, Čelinac, Laktaši, Doboj, Prnjavor, Lopare, Ugljevik, Bijeljina i Zvornik.

    Projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa je zvanično započeo u RS još 26. septembra 2011. godine kada je potpisan koncesioni ugovor sa ruskim partnerima na period od 28 godina. Ovim ugovorom je predviđena investicija oko 345 miliona maraka i otvaranje oko 500 novih radnih mesta u procesu eksploatacije. Početak eksploatacije je u roku od dve godine od zaklQjučenja ugovora na onim bušotinama, na kojima je ranije vršeno istraživanje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE