Pariz traži od EU da zaustavi rasipanje hrane
Pariz će se zalagati za stvaranje evropskog odbora za suzbijanje rasipanja hrane, izjavio je za AFP Gijom Garo, francuski ministar za hranu, koji je u poseti Italiji.
„Moramo da mnogo radimo zajedno jer je nužno da se koordiniraju akcije protiv rasipanja“, rekao je ministar koji je na turneji po Evropi o tome.
Posle Londona i Kelna (Nemačka), Garo je došao u Bolonju, u oblast Emilija-Romanja – „vrhunski region koji suzbija prehrambeni otpad“. On je tu posetio jednu samouslugu „Coop“ iz koje se svi proizvodi kojima se bliži istek roka upotrebe, hitno dele dobrotvornim udruženjima, a otišao je i u tamošnji centar za prikupljanje i distribuciju viškova hrane.
Ministar koji planira da juna u Francuskoj pokrene sklapanje „nacionalnog pakta protiv prehrambenog otpada“, kaže da je „bitno da države, s lokalnim zajednicama, pojačaju mobilizaciju građana, udruženja, privrednih subjekata, proizvodjača“.
UN su pokrenule svetsku kampanju za smanjenje otpada hrane koji se procenjuje na 1,3 milijardi tona hrane godišnje.
Po podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), sa sedištem u Rimu, u industrijalizovanim regionima „skoro polovina bačene hrane – oko 300 miliona tona godišnje, nastaje jer proizvođači, trgovci i potrošači, odbacuju proizvode iako su još upotrebljivi“.
Evropska unija je postavila cilj da količinu hrane koja se baca prepolovi do – 2025. godine.