Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opština Trstenik pomaže poljoprivrednicima

    Nacrt zakona za podsticaj u poljoprivredi očekuje usvajanje u Republičkom parlamentu na period od četiri godine, kada bude usvojen predstavljaće okvir funkcionisanja raspodele u cilju subvencionisanja poljoprivrednika.

    „U okviru tog zakona biće i pravilnici za raspodelu sredstava za voćarsku, vinogradarsku, ratarsku i drugu proizvodnju koje će biti jasno definisane. Po prvi put će proizvođači lozno sadnog materijala, dobiti određene subvencije za sadnice, zahvaljujući našim razgovorima i podršci pomoćnika ministra za poljoprivredu Milovanovića“, istakao je Gerasim Atansković član Opštinskog veća Trstenik zadužen za oblast poljoprivrede.

    „Raščišćene su i nedoumice u međuvremenu slučaj komercijalnog i nekomercijalnog domaćinstva utvrđivaće se prilikom registracije gazdinstva. Opština će pomoći svima u svakom pogledu, najsvežiji je primer pokretanja aktivnosti u Zemljoradničkoj zadruzi „Napredak“ u Stopanji. Nadam se da će ovim putem poći u narednom periodu i ostala sela trsteničke opštine. Sada zadrugari trebaju da se organizuju i normalno da funkcionišu. Ove godine je predviđeno 25 miliona dinara za pomoć malim i srednjim preduzećima u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Pored pomenutog iznosa predviđeno je 2 miliona dinara za upošljavanje i osavremenjavanje poljoprivredne službe u okviru opštine Trstenik“, kaže Atansković.

    Opština je izdvojila i finansijska sredstva za neke od planiranih poljoprivrednih manifestacija, oko 35 miliona dinara izdvojeno je kao pomoć u razvoju poljoprivrede. Sada se radi na utvrđivanju kriterijuma odnosno na prioritetima, kako bi svi u tom lancu imali koristi.

    „Mi ćemo 14. februara na dan Svetog Trifuna organizovati manifestaciju u saradnji sa Udruženjem voćara i vinogradara iz Riljca.Tokom ove godine organizovaćemo i predavanja i prezentacije poljoprivrednih proizvoda. U planu nam je da aktiviramo proizvodnju a onda obezbedimo i otkup jagoda za sva zainteresovana domaćinstva na području naše opštine. Tu je i aktiviranje hladnjača koje će se baviti otkupom jaggodičastog voća,grožđa i drugih proizvoda. Prezentiraćemo pilot projekat proizvodnje paprike sa firmom „Zeleni fit“ iz Beograda. To će biti proizvodnja paprike na površini od 15 ha. Gledaćemo da se ta površina raspodeli na sva sela da tu imamo po dva proizvođača. Nadzor će po njihovim uslovima proizvodnje vršiti „Zeleni fit“ čime ćemo zaokružiti ciklus od proizvodnje do tržišta. Imaćemo i predavanje na temu „Rejonizacija vinogorja i zapis geografskog porekla vina“. Ovom prilikom pozivam građane da zajedno proslavimo uz degustaciju vina Svetog Trifuna, posle sečenja slavskog kolača, na programu je zdravica, a na kraju dodela priznanja najuspešnijim vinogradarima i vinarima trsteničke opštine. Degustaciju vina pratiće i bogat kulturnoumetnički program u trsteničkom Domu kulture“, rekao je Gerasim Atanasković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE