Dinkić: Gde su nestale državne pare za "Galeniku" i "Hemofarm"?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dinkić: Gde su nestale državne pare za “Galeniku” i “Hemofarm”?

  Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da mora da bude istraženo gde su nestale državne pare namenje “Galenici” i “Hemofarmu”, ističući da je naišao na još problema finansiranja u zdravstvu.

  Dinkić je “Politici” rekao da je Galeniku upropastilo katastrofalno rukovođenje, kao i to što joj “Velefarm” nije platio 110 miliona evra za lekove, iako je država taj novac isplatila.

  “To je pitanje za istražne organe… to mora da se ispita”, rekao je ministar finansija i privrede, napominjući da je nestalo i 50 miliona evra koje je država takođe dala za “Hemofarm”.

  Dinkić je dodao da je potpuno slučajno došao do tih podataka i da je naišao na još nekoliko problema finansiranja u zdravstvu.

  Problem je, objansio je on, što se kasni s plaćanjem za lekove jer postoji veliki motiv da se, kada se javne nabavke rade po bolnicama, podižu cene mnogo više nego što je realno. Veledrogerijama se, kako kaže, isplati da čekaju i po 200 dana samo da dobiju nabavku. Za toliko su, dodao je Dinkić, ugrađene cene i oni zbog toga mogu da čekaju i 300 dana.

  “To mora da se spreči. Od proleća uvodimo sistem centralizovanih javnih nabavki gde će moći da se znatno smanje troškovi”, rekao je ministar finansija i privrede.

  Dinkić je dodao da je uočena i anomalija da su sve apoteke, i državne i privatne, u dobrom stanju, a da je Fond zdravstva prazan.

  “Shvatili smo da su cene po kojima apoteke fakturišu Fondu različite, neke su po bruto iznosu, neke po neto cenama. Fond zdravstva gubi, a profit se preliva apotekama”, rekao je Dinkić.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE