Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Istraživanje dokazalo: IQ ne postoji

    Novo istraživanje pokazuje da je merenje nivoa inteligencije sasvim besmisleno i da ne postoji IQ kao i da je koncept „koeficijent inteligencije“ sasvim pogrešno postavljen, pokazalo je istraživanje čije je rezultate objavio zdravstveni portal Greatest.

    Istraživanje je obuhvatilo sto hiljada volontera koji su radili test inteligencije, beležeči kapacitete pamćenja, rasuđivanja, koncentracije, sposobnosti planiranja… Osim toga, jedan deo ispitanika pristao je na to da njihov mozak bude skeniran fMRI skenerima.

    Rezultati su pokazali da ne postoji precizna skala sa nivoima koeficijenta inteligencije, koja bi mogla ravnopravno rangirati sve sposobnosti. Situaciju dodatno otežava i to što se za svaku od ispitivanih „osobina“ aktiviraju različiti delovi mozga.

    Utvrđeno je da koncept inteligencije može biti „razbijen“ na tri dela – kratkotrajno pamćenje, verbalne sposobnosti i sposobnosti rasuđivanja.

    Osim toga, istraživanjem su proučavani i uticaji faktora poput godina, pola i zdravstvenih navika na kognitivne sposobnosti. Tako je dokazano da osobe u dvadesetim godinama bolje rešavaju testove pamćenja i rasuđivanja od šezdesetogodišnjaka.

    Zanimljivo je i da ispitanici koji su izjavili da često igraju video igrice u ovim sferama beleže bolje rezultate. Sa druge strane, pušači mnogo lošije stoje kada je kratkoročno pamćenje u pitanju kao i verbalne sposobnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE