Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nema dogovora o dokapitaliciji NLB banke

  Akcionari Nove Ljubljanske banke (NLB) na jučerašnjoj skupštini nisu razgovarali o dokapitalizaciji od 375 miliona evra, jer je uprava banke tu tačku povukla sa dnevnog reda.

  Saopšteno je u petak da je slovenačka država od belgijske banke KBC otkupila 22 odsto učešća u NLB po ceni od jednog evra za akciju odnosno za 2,7 miliona evra i tako povećala svoje vlasništvo.

  „Cena je veoma niska zbog vremenskog tesnaca KBC i rezultat je pregovaračkog procesa i ne odražava realnu vrednost banke“, rekao je slovenački ministar finansija Janez Šušteršič.

  KBC je svoje učešće u NLB morao prodati na zahtev Evropske komisije za šta je dobila i pomoć belgijske države.

  Slovenački ministar je prodaju NLB najavio za kraj iduće godine s tim da će s prenosom slabih kredita na slabu banku prethodno očistiti njen bilans. „Takva banka može biti interesantna za strateške ulagače, koji će obezbediti dalje poslovanje banke i povratiti sva sredstva, koja je država kao državnu pomoć u vreme krize uložila u banku“, rekao je on.

  Evropska komisija očekuje smanjenje tržišnog učešća i zatvaranje kompanije ćerki NLB.

  Direktor Udruženja banaka Slovenije France Arhar je rekao da je prodaja NLB za nju jedino rešenje, jer se do sada pokazalo da domaće vlasništvo nije efikasno, jer je u poslednjih 20 godina Slovenija dva puta bila prisiljena da sanira banke.

  „Ako želimo da se u poslovanju državnih banaka nešto promeni u banke mora doći odgovoran vlasnik“, rekao je on.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE