Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kada zaduženja ne odgovaraju opisu posla za koji ste se prijavili

    Nije redak slučaj da vas prvog radnog dana u novoj kompaniji sačekaju zaduženja koja baš i ne odgovaraju opisu posla pozicije za koju ste se prijavili. Kompanije u principu ne rade ovo namerno, ali postoji nekoliko pitanja kojim možete smanjiti šansu da budete iznenađeni.

    Jedan od mogućih razloga za ovakvu situaciju su internog tipa. Na vašu ulogu u preduzeću može uticati promena strukture, odlazak ili dolazak nekog od ključnih igrača , revidiranje strategija, promene u investicionom planu.

    Takođe značajan uticaj imaju i eksterni faktori. Ekonomsko okruženje se veoma brzo menja, Gubitak velikog klijenta može imati značajan utcaj na preduzetičke odluke, a u zavisnosti od delatnosti značajnu ulogu igraju i politički faktori.

    Kako bi smanjili rizik raspitajte se o sledećem:

    Postavite specifična pitanja: na koji način se meri vaš rad, koji kriterijumi su ključni za vaš uspeh ili neuspeh, u kom pravcu bi mogao da teče razvoj organizacije u narednih nekoliko meseci i kako to može uticati na vaš posao.

    Postavite opšta pitanja: do kakvih promena može doći u određenom vremenskom periodu, šta bi moglo da krene naopako.

    Uradite domaći zadatak: za mnoge pozicije ne postoji tačan opis posla, a za više pozicije i ne možete tražiti opis vaših poslovnih obaveza, a da ne ugrozite kredibilitet. Ipak, 80 odsto vaših obaveza mora biti poznato unapred i stručnjak za ljudske resurse mora biti u stanju da vam da jasne odgovore na vaša pitanja. Ukoliko to nije slučaj, predstavlja indikator da će se stvari promeniti.

    Iznenađenja u poslovnom svetu uglavnom se ne dočekuju raširenih ruku. Okruženje i tržište se neprekidno menjaju i da bi se sačuvala konkurentna prednost promene su imperativ, ali ako se sadržaj vašeg posla menja u prvih nekoliko nedelja, to baš i ne predstavlja dobar znak. Promene u poslovnom svetu su neophodne, ali morate uspostaiti i određenu kontrolu nad vašom karijerom.
    I.M.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE