Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić: Za izlazak iz krize neophodna konkurentna privreda

    Srbija sigurno ne može da izadje iz krize ako joj investicije ne budu prioritet i privreda konkurentna, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić.

    „Zadatak Vlade je da poslovni ambijent bude bolji i da stanemo na put kriminalu i korupciji koji takodje mogu negativno da se odraze na poslovanje“, rekao je Dačić na dodeli godišnjih nagrada Srpske asocijacije menadžera u hotelu „Metropol Palas“.

    Premijer je istakao da su Srbiji potrebni sposobni menadžeri koji će, kako je naveo, nastaviti da jačaju Srbiju i koji su spremni da rade zajedno s Vladom Srbije.

    Moramo biti konkurentni da bismo bili uspešni i potrebne su nam jake asocijacije da bismo rešavali probleme proizvodnje„, rekao je Dačić.

    On je istakao da je neophodno da se ojača izvoz i da je Vlada počela da identifikuje projekte koji će omogućiti Srbiji da u 2013. godini izvoz bude veći. Dačić je rekao da je zajednički zadatak menadžera i Vlade Srbije da dobro posluju, jer je to, kako je naveo, politika koja može da doprinese razvoju društva.

    Predsednik Vlade Srbije ranije juče na svečanoj sednici Skupštine Privredne komore Beograda, rekao je da je potrebno promeniti model privrednog rasta zemlje, jer je svetska ekonomska kriza pokazala da dosadašnji model nije održiv. “Model privrednog rasta je potrebno menjati ukoliko želimo da izbegnemo sudbinu nerazvijene i prezadužene zemlje“, rekao je Dačić.

    Prema njegovim rečima, više neće moći da funkcioniše model u kome je osetniji rast unutrašnje tražnje od rasta bruto društvenog proizvoda (BDP). Dačić je kazao da je prepreka tom ostvarenju rasta nepostojanje domaće akumulacije kapitala i ograničenje mogućnosti prekomernog zaduživanja zemlje u inostranstvu.

    „Srbija mora da se okrene novom modelu privrednog rasta koji je proinvesticioni i izvozno orijentisan“, istakao je premijer. Kako je dodao, od 2013. do 2020. dinamični rast potrošnje treba da se zameni dinamičnim rastom investicija.

    Vlada Srbije nema nameru da uništi privredne komore, ali mora da se razgovara o načinu finansiranja i funkcionisanja tih organizacija, rekao je Dačić na svečanoj sednici. On je kazao  da komorski sistem u Srbiji treba zadržati jer postoji svuda u svetu i najavio razgovore o rešavanju tog problema.

    On je kazao da je ministru finansija i privrede Srbije Mladjanu Dinkiću predložio sam se zakažu konsultacije da bi se našlo rešenje za postojeću situaciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE