Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Program za vantelesnu oplodnju i u Valjevu

  Svaki sedmi par u Srbiji ima problema sa neplodnošću, a svakom dvanaestom bračnom paru ne ostvari se želja da postanu roditelji. U Valjevu je u okviru Zdravstvenog centra osnovan Centar za vantelesnu oplodnju i u proceduri 50 parova iz tog grada, ali i Užica, Šapca, Kraljeva i Novog Pazara.

  Jedanaestomesečni Jovan, Bogdan i Lenka prve su trojke u Valjevu začete vantelesnom oplodnjom. Njihovim roditeljima Mileni i Saši Radosavljević, sve pripreme urađene su u valjevskoj bolnici. Završni deo procedure obavljen je u Beogradu, jer ovde nije postojao Centar za vantelesnu oplodnju. Sada je oformljen.

  „Imali smo sreću da smo budemo prvi bračni par u ovoj godini koji je posle 15 godina u Valjevu dobio trojke“, kaže otac trojki Saša Radosavljević.

  Zdravstveni centar u Valjevu dobio je u julu saglasnost od Ministarstva zdravlja za realizaciju VTO programa i u proceduri je 50 parova. Troškove vantelesne oplodnje za njih snositi Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

  Šef tima za vantelesnu oplodnju Zdravstvenog centra Valjevo Branko Budimirović kaže da završetak procedure očekuju do kraja januara 2013. godine.

  „Nakon kraće pauze obratićemo se Fondu za novih 150 parova koje ćemo uraditi u toku sledeće godine. Stručni kadar je edukovan, a laboratorija opremljena po standardima Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju“, objašnjava Budimirović.

  „Radiće se metode klasične vantelesne oplodnje, mikrofertilizacija i ponudiće se pacijentima mogućnost zamrzavanja embriona, kako bismo im olakšali natedne procedure“, kaže klinički embriolog Milica Krstivojević.

  Centar za vatelesnu oplodnju u Valjevu je prvi na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite u Srbiji. Činjenica da u Zapadnoj Srbiji živi oko milion stanovnika, opravdava njegovo postojanje, a bavljenje ovim humanim poslom ima velike razvojne šanse.

  Očekuje se da ću u 2013. Grad Valjevo izdvajati novac parovima za treći pokušaj vantelesne oplodnje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE