Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ukrajinski izvoz poljoproizvode u 2012. veći za 20 odsto

  Vrednost ukrajinskog izvoza poljoprivrednih proizvoda u godini na izmaku će dostići 17 milijardi dolara, što bi bilo 20 odsto više nego 2011, izjavio je ministar za agrarnu politiku i hranu te zemlje Nikolaj Prisjažnjuk.

  Prisjažnjuk ističe da je rast izvoza posledica ovogodišnjeg otvaranja novog tržišta – EU, koja zauzima drugo mesto u ukrajinskom izvozu prehrambenih proizvoda, prenosi Itar-Tas.

  Ministar je pozvao domaće poljoprivrednike da budu pripravni na sve veću konkurenciju drugih zemalja i da nastoje da prošire asortiman poljoproizvoda koje izvoze. „Naši farmeri treba da budu spremni na oštru konkurenciju razvijenih zemalja, koje su na međunarodnom tržištu prisutne godinama“, ističe Prisjažnjuk.

  Prema prognozi pomenutog ministarstva, izvoz žitarica iz Ukrajine bi u sezoni 2012/13. (jul/jun) mogao da dostigne 23 miliona tona, što je nešto više od prethodnih prognoza, kojima je predviđan izvoz 21 do 22 miliona tona žita.

  Od početka ove sezone iz Ukrajine je izvezeno ukupno 13,4 miliona tona žitarica, uključujući 5,7 miliona tona pšenice, 1,8 miliona tona ječma i 5,7 miliona tona kukuruza.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE