Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    USAID dao Vladi Srbije 50 preporuka

    Američka državna agencija za međunarodnu pomoć (USAID) je Vladi Srbije i privatnom sektoru dala više od 50 preporuka o tome kako unaprediti uslove poslovanja.

    Neki od najvažnijih predloga za Vladu su da se unapredi naplativost dugovanja i smanji rizik za zajmodavce time što će se garantovati da će sudovi izvršavati odluke po ugovorima o kreditu, rekao je Entoni Sinkler, savetnik Projekta USAID za bolje uslove poslovanja.

    Treba povećati efikasnost državne pomoći kroz manje direktnog kreditiranja i rad sa finansijskim sektorom i povećati transparentnost i informisanje javnosti o svim programima.

    „Predložili smo i razvoj nebankarskih kreditnih institucija, kao što su lizing, faktoring, finansijske kompanije i institucije za obezbedjivanje kredita malim firmama kao i podsticaje bankama da u većoj meri obezbedjuju kredite za mala preduzeća, uključujući smanjenje regulatornih opterećenja vezanih za davanje manjih zajmova, ali i unapredjenje kvaliteta usluga procene imovine i računovodstva“, naveo je Sinkler.

    Preduzeća u Srbiji su, po njegovim rečima, preopterećena propisima i rashodima za inspekciju, dozvole, porez, a ima problema i u primeni ugovora o osnivanju.

    „Dve trećine firmi nikada ne zatraži formalnu primenu ugovora jer ne veruju u pravni proces. Zaista je teško voditi ozbiljnu firmu u takim uslovima“, ocenio je Sinkler.

    Po oceni USAID, potrebne su sveobuhvatne izmene inspekcijske službe,propisa o radu, izdavanja gradjevinskih dozvola.

    On je pohvalio Fiskalni savet Srbije kao jedno od najboljih nezavisnih tela u regionu koje je zaduženo za kontrolu javnih finansija i pomaže Vladi da „ostane na pravom putu“.

    Komentarišući aktivnosti Vlade Srbije u suzbijanju korupcije, Sinkler je ocenio da „percepcija može da bude jača od realnosti, tako da je važno da javnost vidi da Vlada nešto radi po tom pitanju“.

    „Nova Vlada pokušava da ukine više od stotinu parafiskalnih nameta što je takodje korak u pravom smeru. Iz naših aktivnosti na Projektu USAID za bolje uslove poslovanja znamo da, izmedju ostalog, Vlada radi na reformi inspekcije, Zakona o radu i gradjevinskih dozvola, a svaka od tih oblasti je sama po sebi obimna“, rekao je Sinkler.

    „Zemlje koje su najuspešnije u privlačenju i zadržavanju stranih investicija su one u koje je jednostavno investirati, koje ulažu u infrastrukturu da bi pomogle firmama da rastu, i koje investicije vide kao nešto dugoročno“, ukazao je Sinkler.

    „Ima toliko mnogo talentovanih i sposobnih ljudi u ovoj zemlji. Srpske firme bi uz malu pomoć mogle mnogo bolje da posluju“, rekao je Sinkler agenciji Beta.

    Američki zvaničnik je ukazao da sav teret stvaranja boljih uslova za poslovanje nije na Vladi jer „i mala i srednja preduzeća i finansijske institucije moraju da urade mnogo“.

    Taklo „bankarski sektor mora da bude inovativniji, da unapredi usluge i razvije proizvode koji su potrebni preduzetnicima; Mala i srednja preduzeća moraju da shvate kako banke funkcionišu, kao i da banke imaju vlasnike i regulatorna tela koji zahtevaju odredjene procedure“, rekao je Sinkler.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE