Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EPS godinu završava as gubitkom od 33,4 milijarde

  Elektroprivreda Srbije završiće ovu godinu sa finansijskim gubitkom od 33,4 milijarde dinara, rekao je v.d. generalnog direktora Aleksandar Obradović, istakavši da je najveći problem u ovoj godini bila nelikvidnost, na koju je veliki uticaj imao uvoz struje zbog suše.

  Obradović je naveo da će završetkom poslovne godine biti urađene kalkulacije o realnom povećanju cene kilovat-sata, istakavši da „sve pre te analize bila bi spekulacija“.

  Na pitanje da li će EPS od Nove godine struju kupovati direktno ili od posrednika, on je rekao da će „sve nedostajuće količine električne energije EPS nabavljati na tržištu pod najpovoljnijim uslovima, odnosno od onoga ko ponudi najjeftiniju cenu, kao i do sada“.

  Obradović je, u intervjuu „Politici“, kazao da EPS nije zadovoljna rešenjem otpisa kamata velikim dužnicima, jer se za ta dugovanja morala zadužiti kod kreditora, a oni ne otpisuju kamate.

  On je ukazao da socijalne popuste EPS samostalno finansira, i podržao napore Vlade Srbije za uvođenje socijalnih karata, jer je to pravi korak ka prevazilaženju teške socijalno-ekonomske situacije u društvu.

  Prema njegovim rečima, EPS će uvek imati delom socijalnu funkciju, i sada radi na tome da obezbedi pravo na beneficiranu električnu energiju za građane sa egzistencijalnim problemima. „Ali odluka i ove i prethodne vlade da krenemo ka liberalizovanom tržištu, vodi ka tome da pitanje cene treba da se ostavi tržištu“.

  „Ako želimo konkurenciju, onda cena električne energije ne može da bude politički instrument za kupovinu socijalnog mira. I namere da povećamo energetsku efikasnost i više koristimo obnovljive izvore svakako utiču na cenu električne energije“, ukazao je on.

  Direktor je rekao da je otvaranje tržišta obaveza EPS-a po Zakonu o energetici, i najavio da od 1. januara počinje prva faza liberalizacije tržišta električne energije i to na visokom naponu„.

  „Ubeđen sam da ćemo sa našom cenom električne energije uspeti kod svih velikih industrijskih kupaca, jer je naš plan da i dalje nudimo električnu energiju po cenama koje su niže od tržišnih“, naveo je direktor EPS-a.

  „Što se tiče investicija, „na stolu“ su projekti vredni 12 milijardi evra. EPS kao gubitak to ne može da iznese. Nadam se da ću početkom godine… moći mnogo konketnije da kažem koje su to investicije prvog i drugog prioriteta. Ali koji god projekti da budu izabrani, osnovni kriterijum biće profitabilnost za EPS“, kazao je on.

  Obradović je rekao da sve što se čulo u medijima povodom nove organizacije EPS-a, kao što su masovna otpuštanja, gubljenje delatnosti, pretvranje privrednog društva na nivo kioska, nedostatak posla – „sve su to neistine“.

  „Polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, koje je vlada Srbije usvojila 16. novembra, biće primenjene. Reorganizacija je proces koji tek sada treba da počne i nema razloga za strah“, zaključio je on.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE