Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Vojvodini 49 kompanija investiralo 230 miliona evra

    U Vojvodini u 2012. godini 49 stranih kompanija uložilo oko 230 miliona evra i zaposlilo skoro 3.500 ljudi, izjavio je direktor Fonda za promociju investicija u Vojvodini (VIP Fond) Aleksandar Stojkov.

    Stojkov je na konferenciji za novinare rekao da značajan deo ulaganja čine reinvesticije, jer je čak 20 kompanija uložilo dodatnih 66 miliona evra i zaposlilo još 1.585 radnika.

    „Ne možemo biti zadovoljni ukupnim bilansom u Vojvodini u 2012. godini, ali su u trećem i četvrtom kvaratalu počeli da stižu pozitivni signali jer su neke velike kompanije najavila ili započele realizaciju investicija“, rekao je Stojkov.

    Kao najbolje primere naveo je kompanije Bosch i Continental koje su započele svoje investicije u Pećincima i Subotici, kao i Draxlmaier koji je u Zrenjaninu otvorio novi pogon i zaposlio dodatni broj radnika.

    Prema rečima Aleksandra Stojkova, VIP fond direktno je posredovao u realizaciji 14 investicionih projekata, čija vresnost je iznosila 33 miliona evra, a posao je dobilo 1.100 ljudi.

    „Ovi investitori su nam najavili da će tokom nesredne godine otvoriti još 900 radnih mesta. U narednu godinu prenosimo i 17 projekata u kojima kompanije još nisu donele konačnu odluku o investiranju“, rekao je Stojkov i dodao da bi u tom slučaju moglo biti otvoreno dodatnih 655 radnih mesta.

    Dodao je da će se VIP fond naredne godine posvetiti privlačenju investitora u oblasti agrobiznisa, jer je i pored velikih potencijala ove godine investirano 30 miliona evra i otvoreno samo 160 radnih mesta.

    Uz ocenu da Vojvodina ima ubedljivo najbolju ponudu za „grinfild“ i „braunfild“ investicije, Stojkov je podsetio da će Vlada Vojvodine u 2013. sufinansirati izradu projektne dokumentacije ili plaćati jednogodišnji zakup proizvodne hale za sve investitore koji ulože više od tri miliona evra i zaposle bar 100 radnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE