Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zemlje jugoistočne Evrope troše više energije od država zapadne Evrope

  Ekonomije šest zemalja jugoistocne Evrope troše dva puta više energije po dolaru bruto domaćeg proizvoda (BDP) nego zapadnoevrpske zemlje, objavila je Svetska banka.

  U redovnom izveštaju za region ističe se da su se vlade zemalja jugoistočne Evrope do sada obavezale da ostvare orijentacioni cilj uštede energije od devet procenata konačne potrošnje energije izmedju 2009. i 2018. kroz nacionalne akcione planove za energetsku efikasnost.

  Stručnjaci Svetske banke napominju da ipak treba rešiti nekoliko prepreka, uključujući niske cene energije, nedovoljnu informisanost o tehnologijama, nedovoljan broj kompanija za izvodjenje radova i pružanje usluga, kao i ograničernja vezana za realizaciju akcionih planova.

  U izveštaju Svetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), navodi se da se oganičenja u snadbevanju energijom pojavljuju kao ključno strukturno pitanje tih zemalja.

  Ocenjuje se da će region zapadnog Balakna bez značajnih investicija u infrastrukturu do 2020. godine postati neto uvoznik struje.

  Prema Strategiji energetiie Energetske zajednice jugoistočne Evrope(za 2020), a prema sadašnjim trendovima potrošnje elektricne energije, u 2020. tražnja neće biti sasvim zadovoljena i nedostrajaće 10 odsto.

  U 2030. jaz izmedju potreba i potražnje bi, kako se navodi, mogao možda da poraste i do 30 odsto.

  Da bi se održala ravnoteža izmedju ponude i potražnje u predstojećoj deceniji zemljama jugoistočne Evrope će biti potrebne znatne investicije, na nivou od 44,6 milijardi evra u energetiku, i još više finansijskih sredstava za upravljanje prelaskom na ekonomiju sa niskom emisijom ugljenika.

  Ocenjuje se da će se u uslovima ekonomske krize, verovatno smanjiti mogućnost vlada da samostalno finansiraju i privlače strane investicije.

  Eliminisanju ovog jaza mogle bi da pomognu dodatne reforme, koje stvaraju poboljšanu poslovnu klimu, kao i eksterno finasiranje i javno-privatno partnerstvo, ocenili su stručnjaci Svetske banke.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE