Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zakon o efikasnom korišćenju energije početkom 2013.

  Zakon o efikasnom korišćenju energije trebalo bi da bude usvojen u prvom tromesečju naredne godine, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović.

  „Zakon će se u proceduri Vlade Srbije naći do kraja godine, nakon čega će u prvom tromesečju naredne godine biti usvojen i u parlamentu, a najveći efekti zakona očekuju se 2014. godine“, rekao je Trifunović na javnoj raspravi o tom zakonu u Palati Srbije.

  Prema njegovim rečima, cilj zakona je da obezbedi i stimuliše odgovorno racionalno efikasno i održivo korišćenje energije.

  „Zakon će doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu gradjana“, kazao je Trifunović.

  On je dodao da će se stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.

  Zakon će smanjiti negativne efekte sektora energetike na životnu sredinu i emisiju ugljen dioksida, rekao je Trifunović, navodeći da će omogućiti i ispunjavanje obaveza prema energetskoj zajednici i pomoći procesu pridruživanje EU.

  „Zakonom se ide ka strateškom planu i medjunarodnoj obavezi Srbije da uštedi devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine“, rekao je Trifunović.

  On je podsetio da je potrošnja energije u Srbiji bar dva do tri puta veća nego u EU i da je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata – čak 33,6 odsto uzvozi, i da je emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora 76 odsto.

  Trifunović je naveo da će zakonom biti obuhvaćeni industrija usluge, javni sektor, domaćinstva i transport, odnosno proizvodnja, prenos i distribucija energije, kao i proizvodjači, uvoznici i prodavci proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

  Zakonom su obuhvaćeni i vlasnici kotlova snage veće od 20 kilovata, kao i vlasnici sistema za klimatizaciju snage veće od 12 kilovata.

  Zakon uvodi organizovano upravljanje energijom, energetske preglede objekata, označavanje prozivoda koji znacajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalne zahteve u pogledu energetske efikasnosti. Zakon uvodi i naplatu energije prema potrošnji, zahtevaće se ekodizajn, energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke, a jedna od ključnih novina biće i budžetski fond za energetsku efikasnost.

  Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće da donesu program unapredjenja energetske efikasnosti u transportu od tri godine, kao i da imaju utvrdjivanje i praćanje indikatora potrošnje energije u saobraćaju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE