Antibiotici beskorisni kod bronhitisa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Antibiotici beskorisni kod bronhitisa

  Antibiotici su beskorisni u slučajevima bronhitisa koga najčešće izazivaju virusi, preneli su francuski mediji rezultate istraživanja sprovedenog u periodu od novembra 2007. godine do aprila 2010. godine u 12 evropskih zemalja.

  Davanje “amoksicilina”, često prepisivanog antibiotika, osobama koje imaju bronhitis je kontraproduktivno, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 2061 pacijentu među kojima je nekima nasumice tokom sedam dana davan “amoksicilin”, a drugima placebo (lažni lek).

  Na kraju je bilo malih razlika vezano za trajanje ili jačinu simptoma bolesti između dve grupe, uključujući pacijente starije od 60 godina.

  Naučnici su, između ostalog, istakli da je istraživanje pokazalo da davanje antibiotika osobama za koje se zna da nemaju upalu pluća ničemu ne služi i da može čak da bude kontraproduktivno, jer preterana upotreba tih lekova može da podstakne razvoj otpornosti na njih.

  Tokom istraživanja su osobe koje su koristile antibiotike više saopštavale i neželjene efekte (kožne reakcije, dijareja, mučnina) – 28,7 odsto, od onih koje su upotrebljavale placebo – 24 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE