Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Smederevo pristalo na poravnanje sa kompanijom Comico oil

  Predsednik Skupštine Smedereva Branče Stojanović obavestio je kompaniju Comico oil da gradska uprava prihvata ponudu o vansudskom poravnanju povodom zakupa zemljišta za izgradnju rafinerije, izjavio je zamenik generalnog direktora kompanije Radomir Radivojević.

  Američko-holandska naftna kompanija je predložila, a gradska uprava Smedereva prihvatila, da Comico oil plati 652 miliona dinara na ime zakupa 113 hektara. Zakup treba da bude na 99 godina, a novac uplaćen do 31. januara 2013.

  Predsednik gradske Skupštine je, kako je kazao Radivojević za agenciju Beta, obavestio Comico oil da je lokalna samouprava spremna da pruži pisani dokaz da će po uplati zakupa kompaniji dati do sada sporno zemljište.

  Kompanija je ujedno upozorena da će Smederevo od Comico oila tražiti da plati zateznu kamatu za dane kašnjenja.

  „Comico oil će prihvatiti da plati zateznu kamatu. Jedino ćemo, možda, pregovarati o visini kamate jer naša kompanija nije krivac za docnju i izgubljeno vreme. Kompanija je, još u avgustu, predlagala da plati zateznu kamatu do 24. avgusta i da se ne ide na sud“, rekao je
  Radivojević.

  Kompanija će predložiti gradu Smederevu da iznos zatezne kamate bude dat „u dobrotvorne svrhe, onima kojima je najpotrebniji“, naveo je zamenik generalnog direktora kompanije.

  Radivojević očekuje da izgradnja rafinerije u Smederevu počne 1. marta, uz napomenu da ga, mada je dobijeno saopštenje o prihvatanju ponude koju je kompanija dala lokalnoj samoupravi, ne bi iznenadilo da „gradonačelnica u poslednjem trenutku promeni odluku“.

  On je dodao da potez grada ne vidi kao kopernikanski preokret već kao pobedu razuma, naglasivši da su obe strane odugovlačenjem u gubitku.

  Gradska uprava Smedereva je 25. aprila 2012. potpisala ugovor sa Comico oilom o davanju u zakup na 99 godina 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije.

  To je predložila Skupština Smedereva koja je o zahtevu te kompanije odlučivala nekoliko puta za tri i po godine.

  Prema sporazumu, u gradski budžet Smedereva trebalo bi da bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uređenje infrastrukture za rafineriju.

  Comico oil je ranije najavio da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije pomoći gradu Smederevu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE