Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenački ustavni sud zabranio referendume o sanaciji banaka i državnoj imovini

    Slovenački ustavni sud objavio je da bi referendumi o načinu sanacije bankarskog sistema i o upravljanju državnom imovinom mogli da rezultiraju protivustavnim posledicama i stoga zabranio njihovo održavanje.

    Inicijatorima referenduma tako je onemogućeno da u parlamentu već potvrđena zakonska rešenja pokušaju da ospore putem izjašnjavanja građana.

    Referendum na kojem bi se glasalo treba li na snagu da stupi u parlamentu već prihvaćeni zakon o osnivanju jedinstvenog holdinga državne imovine zahtevalo je 30 zastupnika opozicije koja smatra da je zakon uvod u „rasprodaju“ preostale državne imovine, odnosno temelj za zadnju fazu privatizacije. Vlada pak taj zakon smatra važnim za bolju kontrolu poslovanja državnih kompanija i tvrdi da se državna imovina neće prodavati ako se pre toga u parlamentu ne donese „strategija“ prodaje.

    Referendum o osnivanju tzv. „slabe banke“ na koju bi se preneli loši krediti iz banaka, kako ne bi opterećivali njihove bilanse i kako bi one mogle opet normalno da posluju i kreditiraju ekonomiju, zahtevali su potpisima svojih članova sindikati zaposlenih u metalskoj i gumarskoj industriji.

    Vlada i premijer Janez Janša dva spomenuta zakona i njihovo sprovođenje smatraju ključnim tačkama za ponovni ekonomski oporavak koji bi mogle da ugroze političke i referendumske blokade.

    Janša je ponovo naglasio da je u Sloveniji najveća teškoća „rupa“ nastala u bankarskom sistemu, stvorena izdavanjem visokih kredita kompanijama koje sada ne mogu da ih vraćaju, pa da je zato nužno osnovati „slabu banku“ kojom će se bilansi banaka očistiti, a njihova aktiva ojačati sa 4 milijarde evra državnih garancija u obliku obveznica.

    Janša je rekao da će većina u parlamentu u petak od ustavnog suda tražiti da se izjasni i o ustavnosti trećeg spornog referenduma. Reč je o referendumu o korišćenju budžeta za iduće dve godine. Takav referendum predlažu sindikati zaposlenih u javnom sektoru, nezadovoljni što novi budžet predviđa dalje smanjivanje plata, o čemu nisu uspeli ad se dogovore sa vladom-

    Janša je rekao da se njegovi sagovornici u EU čude kako su u Sloveniji dopušteni tako „egzotični“ referendumi koji ne postoje u drugim državama, a njegova vlada tvrdi da bi blokiranje budžeta za 2013. moglo ugroziti i dobijanje više od 500 miliona era razvojnih sredstava koja se moraju iskoristiti do kraja iduće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE