Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od januara nove investicije u Petrohemiji

  Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je danas da će od januara sa Naftnom industrijom Srbije biti pokrenuta zajednička investicija u Petrohemiji, vredna 60 miliona evra, koja će biti zavrsena 2014. godine kada će ta kompanija izaći iz procesa restruktuiranja i postati profitabilna.

  „NIS će investirati 20 miliona evra, Republika Srbija dodatnih 40 miliona, a završetak nove investicije očekujemo sredinom 2014. godine kada će Petrohemija izaći iz procesa restruktuiranja i biti profitabilna kompanija“, izjavio je Dinkić u Pančevu gde je sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom i direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem posetio rekonstruisani pogon za proizvodnju polietilena visoke gustine (PEVG) u Petrohemiji.

  Dinkić je naveo da je rekonstrukcija ovog pogona prva faza programa revitalizacije Petrohemije, a da će Vlada Srbije u saradnji sa NIS-om od januara krenuti u drugu fazu investicionog ciklusa vrednog 60 miliona evra i koji će biti završen u roku od dve godine.
  „Petrohemija je jedan od najvećih srpskih izvoznika, ali ova oprema nije dugo modernizovana i zbog toga je Petrohemija sve ovo vreme pravila gubitke. Želimo da potpuno eliminišemo gubitke i da se instalira potpuno nova oprema, omogući povećanje kapaciteta, da ta oprema obezbedi i potpunu zaštitu životne sredine u Pančevu, što je jako važno, a zatim da od sredine 2014. godine Petrohemija ne bude više u restruktuiranju nego da bude samoodrživa kompanija koja izvozi više stotina miliona evra u inostranstvo i istovremeno ostvaruje profit“, izjavio je Dinkić.

  On se zahvalio inženjerima i građevinarima koji su u rekordnom roku od tri meseca uspeli da realizuju prvu fazu investicija u Petrohemiji.

  Ukupna suma investicija za modernizaciju pogona PEVG iznosila je 6,1 milion evra, od čega je 2,5 miliona evra utrošeno za izvođenje radova, a 3,6 miliona je investirano u kupovinu moderne tehnološke opreme.

  Sredstva za obavljanje radova na modernizaciji pogona obezbeđena su iz novčanog toka HIP «Petrohemije», uz potpunu podršku države i predstavnika NIS-a, koji su kompaniji-partneru pružili logističku i konsultacionu pomoć na ovom projektu.

  Proizvodni kapacitet pogona nakon ove investicije povećan je sa 70 na 90 hiljada tona PEVG-a godišnje. Očekuje se da će ova investicija popraviti finansijski rezultat kompanije u značajnoj meri i kao takva predstavlja značajan korak u ozdravljenju ovog preduzeća.

  Kao dodatni pozitivni efekat zbog početka rada pogona PEVG sa povećanim kapacitetom može se smatrati i to što se ovim povećava kapacitet fabrike etilena ali isto tako omogućava obnavljanje proizvodnje u fabrici «Panonijaplast», u kojoj je obustavljena proizvodnja još 2009. godine, navodi se u saopstenju Ministartsva finansija i privrede.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE