Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora uvozi 30 miliona jaja

  Crnogorski živinari traže podršku ili će, kako su saopštili Vijestima, proizvodnja jaja kojih ima dovoljno za domaće tržište nestati zbog prekomernog uvoza.

  Premijer Milo Đukanović nedavno je saopštio da će njegova Vlada napraviti „korekciju“ u odnosu prema domaćoj proizvodnji, uključujući poljoprivrednu, pa će imati prilike da to ubrzo pokaže.

  Prema podacima Monstata, od januara do oktobra ove godine uvezeno je svežih jaja u vrednosti od 1,65 miliona evra, što je 20 odsto više nego u celoj prethodnoj godini.

  Ubedljivo najviše jaja se uveze iz Bosne i Hercegovine, čiji udeo u uvozu za ovu godinu čini čak 75 odsto, ili 1,24 miliona eura. Ostatak se odnosi na Hrvatsku (187.102 eura), Srbiju (132.336 eura) i Makedoniju (88.021 euro).

  Članovi Udruženja živinara Crne Gore ‘Montenegro eggs’ kažu da imaju više od 450.000 koka nosilja, smeštenih u 1.128 savremeno opremljenih objekata.

  „Dominantan udeo od 80 odsto odnosi se na proizvodnju jaja što je sasvim dovoljno za potrebe crnogorskog tržišta“, rekao je predsednik Udruženja Radovan Jovović.

  On upozorava da je uvoz svežih jaja u brzom rastu, koji je u 2010. godini iznosio 18 miliona jaja, da bi u 2012. godini dostigao količinu veću od 30 miliona.

  U Udruženju upozoravaju da je to stanje neodrživo, a da direktnu štetu trpe domaći živinari, ali i celokupna privreda.

  „Crnogorski proizvođači u zadnjih godinu dana imaju ogroman problem oko plasmana“, kažu iz Udruženja i žale se na nelojalnu konkurenciju.

  Jovović kaže da su se neke firme okrenule uvozu jaja drugog kvaliteta, a ne na sopstvena ulaganja u proizvodnju koja su vrlo skupa.

  „Te firme na tržištima drugih država otkupjuju viškove jaja od velikih proizvođača, koji se oslobađaju megalomanske proizvodnje i to po vrlo niskim cenama, jer se radi o hlađenim jajama starosti od 30 do 60 dana. Takav proizvod nema svoju tržišnu cinu i rok trajanja, već se prodaje po vrlo niskim cinama“, rekao je je Jovović.

  Pojedina pravna lica idu korak dalje, kaže Jovović, tako da uvozna jaja prodaju pod svojom robnom markom.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE