Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Struja skuplja 12, a gas 10 odsto

  Gas će u Srbiji poskupeti za 10 odsto najkasnije do kraja godine, dok će cena struje biti vaća za 12 odsto od februara 2013. godine, saznaje Blic.

  Iako Vlada Srbije do sada nije bila spremna da odobri ova poskupljenja na uporne zahteve EPS-a i Srbijagasa, zeleno svetlo dao je državni vrh na sastanku koji je u nedelju održan u vili Bokeljka na Dedinju.

  Prema saznanjima Blica oko nove cene gasa i struje vodila se žustra rasprava. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tražio je veću cenu gasnog energenta za 25 odsto, ali mu je odobreno samo 10 odsto. To znači da će se umesto sadašnih 35 dinar, koliko je prosečna cena, gas ubuduće plaćati 38,5 dinara po kubnom metru.

  Kalkulacije direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića bile su još ambicioznije. On je tražio poskupljenje električne energije od 27 odsto, ali je na kraju dobio povećanje od 12 procenata. Glavni argument direktora ovih javnih preduzeća bila je ekonomska neodrživost postojećih cena, jer preduzeća vode samo u gubitke. Na njihovo pitanja kako se u takvim uslovima od njih očekuje da budu uspešni jedan od odgovora bio je i „snađite se“.

  Osnovni problem je u tome što Vlada Sebije pokušava da sprovede nesprovodivu praksu, jer s jedne strane cenu struje i gasa tretira kao socijalnu kategoriju, a istovremeno istu takvu socijalnu politiku želi da izvaci iz javnih preduzeća, piše Blic.

  Na sastanku se razgovaralo i o katastrofalnom stanju u srpskoj privredi. Iznete su zabrinjavajuće brojke koje pokazuju da naša tri najvrednija preduzeća imaju višemilionske dugove. Prema tim podacima, Telekom Srbija duguje 700 miliona evra, a Srbijagas 800 miliona evra. Ovaj minus napravljen je prema rečima prvog čoveka Srbijagasa pre svega zbog nerealne cene gasa. Neodrživo stanje je i u EPS-u koji zapošljava 60.000 ljudi. Samo na njihove plate odlazi pola milijardi evra.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE