Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Republika Srpska najviše izvozi jabuke

  Sveže jabuke čine gotovo petinu u strukturi ukupnog izvoza Republike Srpske, dok je uvoz pšenice, u vrednosti od 29 miliona evra – visok, i čini 26,7 odsto vrednosti.

  Izvoz jabuka Republici Srpskoj donosi oko četiri miliona evra, međutim zabrinjava podatak da u strukturi spoljnotrgovinske razmene poljoprivredni proizvodi nemaju značajnije učešće.

  Prema podacima iz godišnjeg pregleda Zavoda za statistiku RS, ostvareni obim spoljnotrgovinske razmene poljoprivrednih proizvoda, u vrednosti oko 130 miliona evra, čini svega 3,6 odsto vrednosti ukupne robne razmene RS, prenosi agencija FENA.

  U izveštaju za prethodnu godinu, objavljenom ovih dana, navodi se da je Republika Srpska izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti oko 20 milion evra, dok je istovremeno ostvaren uvoz od 109 miliona evra, pa je stopa pokrivenosti uvoza izvozom bila 18,8 odsto.

  Najveći procenat u ukupnoj strukturi izvoza iz RS-a imaju mineralni proizvodi 26,8 odsto, zatim slede metali i proizvodi od metala sa 15 i drvo, drveni ugalj, pluta i proizvodi od slame s 9,5 odsto.

  Mineralni proizvodi su ti koje je RS najviše i uvozila, s procentom od 32,7 odsto u ukupnom uvozu, a slede proizvodi prehrambene industrije, pića, alkoholi i duvan s 9,9 odsto, te mašine s 9,3 odsto.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE