Održana četvrta konferencija mreže Škola bez nasilja UNICEF

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Održana četvrta konferencija mreže Škola bez nasilja UNICEF

  Na četvrtoj godišnjoj konferenciji Mreže škola bez nasilja sumirani su rezultati sedmogodišnjeg rada na prevenciji nasilja nad i među decom u školi i školskom okruženju, i predstavljeni su nalazi istraživanja o izloženosti dece digitalnom nasilju koje je sproveo Institut za psihologiju u okviru projekta “Zaustavimo digitalno nasilje” uz podršku kompanije Telenor.

  Cilj konferencije je da se ojačaju kapaciteti škola za upravljanje prevencijom nasilja i da se škole podrže, da se kroz međusobno povezivanje i razmenu iskustava osnaže da budu lideri u promociji kulture nenasilja u zajednici i primeri dobre prakse u oblasti obrazovanja.

  Na konferenciji su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i UNICEF uručili plakete direktorima 24 osnovne škole koje su ove godine uspešno razvile sve komponente prevencije nasilja u školskom okruženju i tako stekle priznanje da mogu samostalno da rade na daljem razvoju sigurne i podsticajne sredine za decu u svojoj školi.

  Tokom sedam godina realizacije, program “Škola bez nasilja” doprineo je većoj osetljivosti učenika i celokupnih lokalnih zajednica kada su u pitanju nasilje i nasilno ponašanje. Uspostavljeni su mehanizmi prevencije i intervencije na nasilje koji su postali sastavni deo obrazovnog sistema, izrađeni su pravilnici o nadzoru, pripremljeni priručnici za decu, obrazovne profesionalce i roditelje, formirana je “Jedinica za prevenciju nasilja u školi” pri Ministarstvu, uspostavljena SOS telefonska linija za prijavu nasilja….

  Direktorka kancelarije UNICEF-a u Srbiji, Judita Rajhenberg je naglasila značaj partnerstava u borbi protiv nasilja. “Sa nama je veliki broj partnera. Okupili smo sve relevantne institucije sistema, mnoga ministarstva su sa nama, kao i korporativni sektor – kompanije koje su lideri društveno odgovornog poslovanja. Sada želimo da učvrstimo ovu bogatu mrežu partnera. Želimo novim formama rada, kao što su zajednička istraživanja, inovativni programi, unapređene internet komunikacije i socijalne mreže, da omogućimo brže i lakše povezivanje svih koji žele da sa nama zajedno grade bezbedno okruženje za decu i mlade.”

  Istraživanje o izloženosti dece digitalnom nasilju u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, koje će poslužiti za razvijanje programa dodatne edukacije učenika, školskih timova i roditelja o prevenciji i intervenciji na ovu vrstu nasilja, sprovedeno je uz podršku kompanije Telenor.

  Istraživanje je pokazalo da:

  – Preko 80% učenika osnovnih i srednjih škola poseduje mobilni telefon, od čega 40% iz nižih razreda osnovne škole i 65% iz viših razreda osnovne i srednje škole pristupa internetu preko mobilnih telefona

  – Više od 90% ispitanika koristi računar

  – Približno polovina ispitanika iz nižih razreda osnovne škole i oko 80% učenika starijih razreda osnovne i 90% učenika srednjih škola svakodnevno pristupa internetu

  – U socijalne mreže redovno je uključeno 80% srednjoškolaca i 65% starijih osnovaca, dok je procenat za četvrtake 46%

  – Srednjoškolci nešto češće nego osnovci (52% prema 48%) posećuju sajtove za koje misle da bi im roditelji branili da ih posećuju

  – Učenici četvrtog razreda osnovne škole najviše su izloženi uznemiravanju telefonskim pozivima i preko interneta, dok stariji učenici najčešće trpe uznemiravanje i vređanje putem telefonskih poziva i SMS poruka

  – U ulozi žrtve snimanjem mobilnim telefonom ili kamerom našlo se 8% četvrtaka, 9% starijih osnovaca i 18% srednjoškolaca

  – Među učenicima četvrtog razreda osnovne škole, 16% је izjavilo da su čuli ili videli da je neko od njihovih drugova ili drugarica doživeo neprijatnost od strane drugih putem računara ili mobilnog telefona, dok je među starijim učenicima taj procenat još veći, 26%.

  Program “Škola bez nasilja” započet je 2005. godine u 54 osnovne škole, a danas, sedam godina kasnije, sprovodi ga 251 škola u 89 mesta u Srbiji. Program predstavlja paket mera i aktivnosti koje škole sprovode da bi na što kvalitetniji način uspostavile i održale mehanizme prevencije i intervencije na nasilje u svojoj školi i svojoj zajednici.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE