Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi sir napravljen pre 7 milenijuma

  Naučnici sa Univerziteta u Bristolu su, proučavajući ostatke keramičkih posuda u Poljskoj, pronašli dokaze da je sir prvi put proizveden pre najmanje 7.500 godina.

  Dosad stručnjaci nisu bili sigurni da li su se 34 keramička sita koristila za proizvodnju sira, piva ili meda, ali je hemijska analiza pokazala prisustvo ostataka mlečne masnoće, što ukazuje na to da su se sita koristila za razdvajanje sira od surutke u procesu proizvodnje sira, prenela je agencija AP.

  Naučnik sa Univerziteta u Bristolu Ričard Everšed, koji je zajedno sa grupom kolega sproveo analizu, izjavio je: „Postoje veoma uverljivi forenzički dokazi da pronadjene posude imaju veze sa proizvodnjom sira.“

  Everšed i kolege nisu bili sigurni kakvo je mleko korišćeno za proizvodnju sira, ali je dodao da je u blizini nalazišta posuda pronađen veliki broj kostiju krava.

  Do otkrića keramičkih posuda u Poljskoj stručnjaci su uglavnom smatrali da je sir prvi put napravljen u Turskoj pre oko 2.000 godina, ali nisu imali definitivan dokaz za to.

  Profesor nutricionizma sa Univerziteta u Vermontu Pol Kindštet, koji nije učestvovao u studiji, izjavio je da je otkriće procesa proizvodnje sira imalo veliku važnost za ljude u doba neolita jer im je omogućilo da mleko pretvore u oblik koji će im obezbediti neophodne kalorije, proteine i minerale.

  U to doba je odraslo stanovništvo uglavnom bilo netolerantno na laktozu, protein iz mleka, pa je pravljenje proizvoda sa manje laktoze, kao što je sir, omogućio svima da uživaju u hranjivim sastojcima iz mleka, istakao je Kindštet, koji je dodao da je prvi sir ličio na rikotu ili sremski sir.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE