Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Internet više nije slobodan?

  Rezolucija kojom se odobrava veća uloga vlada na internetu usvojena je danas u Dubaiju na konferenciji Međunarodne telekomunikacione unije UN.

  SAD i pojedine druge zemlje oštro su se protivile novim propisima zbog bojazni da bi odobravanje povećanja uloge vlade na internetu otvorilo put restrikcijama i nadzoru.

  Šef američke delegacije, ambasador Teri Krejmer, rekao je da će se zalagati za poništenje te odluke, usvojene nakon dugih pregovora unutar Međunarodne telekomunikacione unije UN.

  Kako je na kraju rekao predsedavajući te konferencije Mohamed Naser el Ganim, predlog je usvojen konsenzusom i nije bilo glasanja.

  Pregovori o novom sporazumu na temu telekomunikacija vodiće se do petka. Propisi za internet tada će biti ažurirani prvi put u 24 godine.

  Raniji predlog Rusije, Kine, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, kao nadnacionalnog organa, kontroliše aktivnost internet provajdera, naziv domena i adresa odbijen je na insistiranje zapadnih zemalja.

  Kritičari konferencije u Dubaiju smatraju da će usvojena pravili promeniti slobodno funkcionisanje interneta jer otvaraju veći prostor za kontrolu i državnu cenzuru. Kompanija Google organizovala je i peticiju na internetu kako bi se konferencija odložila dok se ne ustanove nova pravila o njenom održavanju. Jedna od glavnih zamerki odnosila se na to što o sudbini interneta odlučuju političari, odnosno predstavnici zemalja u UN, a ne profesionalci koji se neposredno bave internetom.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE