Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Moždani pejsmeker protiv Alchajmera

  Neurohirurzi u Sjedinjenim Američkim Državama su počeli kliničko ispitivanje efekata ugradnje „moždanog pejsmekera“ pacijentu zahvaćenom neurodegenerativnim oboljenjem Alchajmerovom bolešću.

  Kako su preneli francuski mediji, prvi put se tehnika dubinskog moždanog podsticanja koristi za usporavanje razvoja tog neurodegenerativnog oboljenja.

  Do sada je takva tehnika primenjivana samo kod obolelih od Parkinsonove bolesti, takođe neurodegenerativnog oboljenja. Radi se o metodi koja se primenjuje u terapeutske svrhe, radi smanjenja drhtanja i poboljšanja kvaliteta života.

  Doktor Vilijam S. Anderson i njegove kolege neurohirurzi iz bolnice „Džons Hopkins“ u SAD ugradili su u okviru kliničkog ispitivanja prvi put pejsmeker u mozak pacijenta s Alchajmerom u početnom stadijumu.

  Metoda se sastoji u pravljenju rupica na lobanji da bi se ugradile sa svake strane mozga žice (provodnici) radi njegove stimulacije koje šalju električne impulse.

  Podržani od strane Nacionalnih zdravstvenih instituta, istraživači bi trebalo da ugrade „pejsmeker“ do kraja 2013. kod još 40 drugih pacijenata.

  S obzirom na to da za sada ne postoji nikakva zaista delotvorna terapija za usporavanje na duži vremenski period razvoja Alchajmera, novi terapeutski pristup predstavlja zračak nade za obolele ali i za njihove porodice.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE