Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uvećane devizne rezerve NBS na kraju novembra

  Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju novembra 10,65 milijardi evra, što je za 490 miliona evra više nego na kraju oktobra, saopštila je NBS.

  Kako se navodi u saopštenju, taj iznos rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 432 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

  Najveći devizni priliv u novembru bio je od prodaje državnih hartija od vrednosti na inostranom i domaćem finansijskom tržištu u ukupnom iznosu od 663 miliona evra, dok su po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvareni prilivi od 30,3 miliona evra.

  U novembru je najveći odliv iz deviznih rezervi bio otplata duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) – 104,9 miliona evra.

  Ostali odlivi bili su povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 74,8 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inokreditorima od 16,1 milion evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 3,7 miliona evra.

  Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju novembra iznosile su 6,67 milijardi evra.

  Novembarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 1,65 milijardi evra, što je za 232,3 miliona evra manje nego u oktobru.

  Od početka godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 16,1 milijarda evra.

  Dinar je u novembru nominalno ojačao prema evru za 0,6 odsto, a NBS nije interevenisala na međubankarskom deviznom tržištu, navodi se u saopštenju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE