Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I mađarski kukuruz zaražen aflatoksinom

  Mađarska je pooštrila kontrolu kukuruza namenjenog ishrani mlečnih krava, nakon što je otkriveno da je deo ovogodišnjeg roda zaražen varijantom M1 aflatoksina, objavila je Uprava za bezbednost lanca ishrane te zemlje.

  Reč je o potencijalno kancerogenom proizvodu gljivice „aspergillus“ kojim, kako je saopšteno, zasad nije zaražen nijedan stanovnik, niti je pronađen ijedan kontaminirani uzorak mleka, prenosi Reuters.

  „Vlasti su preduzele neophodne mere da spreče prenošenje aflatoksina sa kontaminiranog kukuruza u konzumno mleko“, navela je u saopštenju nadležna uprava.

  Nema podataka o tome kako je utvrđena toksičnost kukuruza i koliki deo ovogodsišnjeg mađarskog roda je zaražen aflatoksinom.

  Prema proceni mađarskog ministarstva poljoprivrede, u ovoj zemlji je, posle suše koja je gotovo prepolovila prinose, ubrano 4,4 do 4,5 miliona tona kukuruza.

  Podsećamo, nedavno su predstavnici FINS-a saopštili da je oko 30 odsto ispitanih uzoraka kukuruza u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) sadržalo aflatoksine u nedozvoljenim granicama.

  Rukovodilac laboratorije u FINS-u Pavle Jovanov rekao je tom prilikom novinarima da je u njihovoj laboratoriji do sada pregledano oko 130 uzoraka ovogodišnjeg roda kukuruza i da je u 60 odsto utvrđeno prisustvo aflatoksina, od čega je u 30 odsto uzoraka vrednost bila veća od dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu.

  S tim u vezi, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održaće danas u Beogradu konferenciju za medije, na koji će objaviti rezultate vanrednih inspekcijskih kontrola merkantilnog kukuruza.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE