Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srećna Nova godina: Struja poskupljuje 25 odsto!

  ’Cena struje neće rasti do kraja godine, ali početkom sledeće godine poskupljenje je neminovno i to do 25 odsto’, kaže Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora EPS. Međutim u toku današnjeg dana ministarka energetike Zorana Mihajlović odbacila je ovakvu mogućnost.

  Prema rečima Jovanovića, sadašnja cena kilovata je 5,1 evrocent, što je najmanje duplo jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat plaćaju 20 evrocenti, u Crnoj Gori je 8,80, a u Makedoniji 6,16 evrocenti.

  „Mislim, da će se poskupljenje biti tokom grejne sezone, ali to zavisi od saglasnosti Vlade Srbije. Neće biti drastičnog poskupljenja i treba očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto,“ rekao je Jovanović.

  Niske temperature ovih dana povećale su potrošnju struje. U odnosu na letnji prosek, potrošačima je sada potrebno čak 50 odsto više električne energije. Potrošnja je sa 80 porasla na oko 120 gigavata.

  „Temperature ispod minus 10 stepeni značajno su povećale potrošnju struje,“ rekao je Jovanović i dodao da je energetska situacija u Srbiji stabilna i da za sada funkcioniše kako treba.

  Mihajlovićeva:Bez poskupljenja struje u grejnoj sezoni

  Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se ne može govoriti o povećanju cene električne energije dok se ne završe socijalne karte i nov tarifni sistem.

  „Tek negde u periodu kraja grejne sezone možemo razgovarati o evenutalom povećanju cene elektične energije, ali nakon odredjenih ekonomskih analiza“, kazala je Mihajlovićeva agenciji Beta.

  Ona je istakla da je njeno ministarstvo pripremilo sve kriterijume za energetski ugroženog kupca i da se čeka ekonomska analiza koja će biti gotova do kraja godine.

  „Sledeće godine u nekom periodu će svakako doći do rasta cene električne energije, ali tek kada završimo tarifni sistem i socijalne karte. Svako licitiranje s tim kada će biti povećanje cene električne energije ili koliko procenata, neozbiljno je“, rekla je Mihajlovićeva.

  Kako je navela, godišnji plan poslovanja Elektroprivrede Srbije (EPS) došao je u Ministarstvo energetike u roku i poslat je drugim ministarstvima na mišljenje. „U tom planu nema jasno predvidjenih procenata povećanja cene električne energije“, naglasila je srpska ministarka energetike.

  Ona je podsetila da EPS predlaže cenu Agenciji za energetiku koja daje mišljenje, a Vlada Srbije na osnovu tog mišljenja donosi odluku o eventualnom povećanju cene struje.

  Mihajlovićeva je kazala da će se ekonomska analiza uraditi da se ne bi došlo u situaciju da EPS govori da će platiti troškove niske cene struje i kako bi se zadovojili interesi gradjana i privrede, a isto tako i interesi tog javnog preduzeća.

  Grejna sezona u Srbiji traje od 15. oktobra do 15. aprila.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE