Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će SAD izbeći fiskalnu liticu?

    Nesuglasice demokrata i republikanaca oko povećanja poreza najbogatijima mogle bi da gurnu Ameriku u takozvanu fiskalnu provaliju. Ako se do 1. januara ne dogovore na nsagu će automatski stupiti mere smanjenja troškova javnog sektora i povećanja poreza za 600 milijardi dolara. Ekonomisti strahuju da bi to ponovo moglo da vrati američku privredu u recesiju.

    Predsednik SAD Barak Obama i predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa republikanac Džon Bejner razgovarali su u Beloj kući o nastojanjima da se spreči „fiskalna litica“, dok je, kako izgleda, sve veći broj republikanaca spreman prihvati Obamin zahtev za povećanje poreza za bogate.

    Obama se zalaže za veće poreze za najbogatije Amerikance kao način smanjenja deficita, protiv čega su čvrsto Bejner i drugi republikanci u Predstavničkom domu. Republikanci traže veća smanjenja skupih vladinih programa kao što su zdravstveno i penziono osiguranje za starije Amerikance.

    Mnogi ekonomisti i članovi kongresne kancelarije za budžet predviđaju da bi nerešavanje ovog političkog pitanja moglo da gurne američku privredu nazad u recesiju.

    Fiskalna litica preti zemlji jer smanjenja poreza uvedena za vreme administracije bivšeg predsednika Džordža Buša ističu krajem ove godine.Pored toga, očekivano smanjenje državne potrošnje pogodilo bi sve, od socijalnih programa do vojske.

    Cilj pregovora dve strane jeste da se dođe do plana za smanjenje deficita za više milijardi dolara u narednim godinama.

    U predizbornoj kampanji Obama se zalagao za „balansiran pristup“ smanjenju deficita kroz povećanje poreza za ljude koji zarađuju više od 200.000 dolara godišnje, ali je dopustio i mogućnost smanjenja socijalnih davanja. Za sledećih deset godina kroz veće poreze i ukidanje poreskih olakšica bi se prema njegovom predlogu uštedelo 1.600 milijardi dolara.

    Republikanci predviđaju da smanje troškove za 1.400 milijardi tako što bi se smanjila godišnja povećanja socijalnih davanja prema troškovima života i povećala starosna granica za zdravstveno osiguranje za starije Medicare.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE